Suntem, ca județ, în Top 3 în privința potențialului turistic. Ne-a binecuvântat Dumnezeu cu toate formele de relief în spațiul argeșean, inclusiv cu o mică… mare. Și, totuși, turismul este în suferință. Agonizează! A spus-o, argumentând temeinic, unul dintre cei mai cunoscuți oameni de afaceri argeșeni care activează în domeniu. Dumitru Grecu a făcut o radiografie a turismului din Argeș, în fața a doi jurnaliști redutabili, Cristina Munteanu și Mihai Golescu, directorul ziarului nostru, vineri, la emisiunea „Subiect de presă”, de la „Antena 3” Pitești.
Nicio strategie
Ministrul Turismului a făcut la începutut anului o afirmație pe care jurnaliștii și cei interesați de domeniu o verifică, astăzi. Spunea demnitarul că 2022 va fi cel mai bun an după 1990! Cuvinte dătătoare de speranțe, însă care este realitatea? Fiind un bun cunoscător, specialist, om de afaceri cu activități și investiții mari în domeniu, invitatul emisiunii a răspuns în cunoștință de cauză. „Nu există, în general, o strategie de țară, un proiect de țară… Cum ar exista în turism? Nu o văd nici în alte domenii, nici aici nu există.” Deși recunoaște că ministrul de resort are toată deschiderea către cei din industria HoReCa și este receptiv la doleanțele patronilor, totuși consideră că afirmația privind turismul „înfloritor” din 2022, drept cel mai bun după Revoluție, a fost hazardată. Inițiative, idei, există. Iar Dumitru Grecu în calitate de președinte al Asociației „Transfăgărășan”, a expus planurile sale la nivel de guvern, vorbind inclusiv cu doi prim-miniștri. În afara strângerilor cordiale de mână și a unor vorbe încurajatoare, în teren nu s-a schimbat nimic, mărețul proiect de dezvoltarea a turismului în județul nostru, extins apoi la nivelul întregii țări, a rămas pe hârtie.
Mica mare de la munte
Potențialul turistic al României este imens. Referindu-se strict la județul nostru, Dumitru Grecu crede că Argeșul este în Top 3 din punctul de vedere al oportunităților de dezvoltare turistică. „Avem toate formele de relief aici. Chiar și o mică mare, marea de la munte cum îmi place să-i spun, Lacul Vidraru, unde, în afara hotelului meu și a celui construit de domnul Badea, nu s-a realizat nimic! Este strigător la cer! Avem Munții Făgăraș, cei mai înalți din România, dar nu avem o pârtie de schi!” Invitatul este exemplul viu al omului de succes care a investit la „Valea cu Pești”, unde a transformat o cabană, așa cum o gândiseră comuniștii, într-un complex hotelier de renume. Pentru a demonstra că se poate, atunci când se dorește, Dumitru Grecu a enumerat o serie de investiții pe care le-a făcut acolo unde nimeni nu-i dădea nicio șansă! A făcut o mărturisire de suflet: „Constructori, arhitecți, politicieni, președintele de atunci al Consiliului Județean, au zis că e o utopie ce vreau să fac. Un singur om m-a încurajat și mi-a spus că am să reușesc: ÎPS Calinic! Îndemnul dânsului, să merg înainte, mi-a fost imboldul de care aveam nevoie. Iar acum se miră toți de ceea ce am realizat. Am bătut palma cu Dumnezeu când am făcut acel hotel…” În ciuda pandemiei care a lovit în plin industria HoReCa, totuși Dumitru Grecu și-a dezvoltat afacerea. Dar cu sacrificii. Profitul l-a reinvestit. Vor fi achiziționate pompe pentru căldură, vor fi montate panouri solare; încet, dar sigur, hotelul pe care îl deține va deveni „verde” 100%!
Criza energetică lovește
Dincolo de exemplul personal, întrebarea de fond rămâne și o adresează, accentuat, editorialistul Mihai Golescu: „Unde ne aflăm, care este situația în general a turismului în Argeș? Mai vin turiști străini, mai caută ei județul nostru?” Numărul lor s-a diminuat față de anii predecenți. Grupuri de motocicliști din străinătate ne tranzitează județul. Dar, în general, nu doar în privința străinilor, numărul turiștilor a scăzut, iar industria de profil suferă. După pandemia care a avut efect devastator pentru tursim, recent aveam de-a face cu criza energetică. Și ea lovește. „Se resimte creșterea prețului combustibilului. Pe Transfăgărășan nu mai avem traficul de anul trecut. În plus, inflația de 15% – dar cea reală este mult mai mare! – a dus la o creștere a preuțurilor pe toate palierele. Noi am crescut tarifele cu câteva procente, maximum 10% ,însă pentru mulți operatori din turism nu se mai pune problema de a face profit, ci de a mai exista sau nu! Totul se răsfrânge asupra nivelului calității serviciilor oferite. Într-o economie de piață, clientul alege, discerne”, a afirmat Dumitru Grecu.
Ajutor parțial
În privința ajutorului acordat de guvern, invitatul crede că tichetele de vacanță sunt extrem de importante: „Sunt oameni care ne-au spus că nu au fost niciodată într-un hotel, că nu și-au permis o vacanță în toată viața lor. Tichetele i-au ajutat enorm; iată că și ei au început să facă turism! Dar valoarea lor a scăzut indirect prin faptul că a crescut inflația”, a spus invitatul. Însă nu e totul roz, dimpotrivă. Același guvern a sprijinit industria HoReCa după pandemie, compensând pierderile, prin „Măsura 1 și 2”. Dar… atât. „Prin Măsura 3 trebuia să ne asigure dezvoltarea. Însă criteriile de evaluare din ghidul de finanțare nu sunt pentru structuri turistice, multe nu se încadrează, ajutorul fiind inexistent…”
Speranța moare ultima
Fire realistă și pragmatică, Dumitru Grecu își păstrează, totuși, și o doză de optimism. Își pune speranțele în conducerea Consiliului Județean Argeș cu care comunică și în calitatea de patron în turism, și în aceea de consilier județean. „Turismul nu este o activitate de lux, ci una socială…”, îi place să spună, așa că, zilele viitoare, va face câteva vizite prin județ, alături de președintele și de vicepreședintele Consiliului Județean. Este vizată mai cu seamă zona montană, acolo unde omul de afaceri își va expune ideile pentru dezvoltarea turistică a județului nostru. De altfel, vestea cea mare ar fi că proiectul pârtiei de schi de la Moliviș ar putea fi reluat! „Există șanse reale de a se reîncepe construcția, prin finanțare europeană pentru pârtie și infrastructură. Partea de cazare ar urma să fie asigurată de privați. Sunt oportunități pentru dezvoltare, pentru afaceri mai mari sau mai mici, pentru locuri de muncă!” Concluzia emisiunii a fost că, în ciuda cruntei realități, a unui turism lovit ba de pandemie, ba de criza energetică ori de lipsa de strategie națională sau locală, totuși Dumitru Grecu nădăjduiește ca el să renască din propria-i cenușă. Încă nu e totul pierdut.
Un Comentariu
Anonim
este aberant, cu cei mai frumosi munti din tara sa nu existe o pirtie de schi… la Molivisu ce se mai intimpla?? tov presedinte de consiliu judetean cu 7 consilieri personali care este situatia cu Movilisu??