Te-ai fi gândit vreodată că există persoane în această lume modernă care trăiesc fără bani, și nu pentru că nu ar avea, ci pentru că ei au ales să facă din asta un stil de viață? Cum ar fi să nu mai mergi la serviciu, să nu ai facturi de plătit, credite de tot felul, să cauți credite nebancare on-line și să te străduiești să faci economii?
Sunt câteva persoane care la început au încercat acest stil de viață văzându-l ca pe o provocare sau ca pe un experiment. Heidemarie Schwermer, de naționalitate germană, în vârstă de 75 ani, s-a săturat de așa-zisă sclavie a banilor și la vârsta de 54 de ani a demisionat și a ales să ducă o viață liberă. Ca urmare a greutăților din al doilea război mondial, familia sa a fost și bogată, și săracă, dar tot timpul a avut grijă de partea financiară. În anul 1994, Heidemarie a înființat un grup numit “Oferă și primește esențialul”, prin care a ajutat anumite persoane defavorizate să ofere servicii de menaj sau diverse reparații în schimbul lucrurilor esențiale pentru a supraviețui. Așa s-a gândit că ar putea face din asta un mod de viață, și astăzi călătorește în lume, împărtășind din experiența sa. Și-a vândut apartamentul, a donat pensia, și trăiește din diverse servicii pe care le face familiilor pe care le vizitează. S-a realizat chiar și un documentar inspirat din viața sa numit „O viață fără bani”, și din când în când ia parte la interviuri pentru care nu acceptă vreun ban.
Un alt german, tânăr de această dată, în vârstă de 33 ani, căsătorit și cu 2 copii, după ce în copilărie a visat să devină milionar, a renunțat la un stil de viață obișnuit, reușind să scrie și o carte inspirată din propria sa experiență. Raphael Fellmer a renunțat la bani în anul 2010, iar cartea sa oferă o adevărată inspirație, „Fericit fără bani. Cum să trăieşti mai bine şi în mod ecologic fără un cent.” El merge la magazine alimentare unde găsește mâncare care e aproape de data expirării, iar pentru alte lucruri folosește un sistem bazat pe schimb: face anumite servicii și primește ce are nevoie în schimb. Acest stil de viață l-a început după ce a călătorit până în Mexic cu autostopul sau oferind diverse servicii în schimbul transportului, și deoarece el consideră că oamenii, în general, fac risipă și aruncă foarte multă mâncare. Soția, totuși, folosește o sumă modică pentru asigurarea medicală, mâncarea copilului mai mic și transport.
Un alt bărbat de naționalitate irlandeză, sătul de faptul că majoritatea magazinelor aruncă foarte multă mâncare, iar alte popoare suferă din cauza foametei, s-a mutat într-o rulotă în Marea Britanie și trăiește foarte simplu. Inspirat de viața lui Mahatma Gandhi, irlandezul Mark Boyle și-a achiziționat baterii solare și un laptop, ia mâncare de la magazinele care altfel ar arunca-o și se spală într-un râu. De asemenea, a scris și o carte „Omul fără bani: Un an de viață în Economia Liberă.”
Stilul acesta de viață poate fi potrivit la pensie, în cazul nostru, mai ales al celor care au copii. Cu toate acestea, putem învăța cu această ocazie să fim mai chivernisiți și să nu cumpărăm orbește tot ceea ce ne face cu ochiul. Dacă ai vrea și tu să-ți cumperi o rulotă și să încerci acest stil de viață, poți să iei un credit online fără acte și de ce nu, să-ți schimbi modul de viață, măcar în concediu, undeva la țară.