- Echipele celor trei mari fotbalişti au dispărut de pe harta fotbalului românesc
Mulţi dintre microbişti sunt de acord asupra faptului că, de când se joacă fotbal în această ţară, cei mai buni fotbalişti au fost şi vor rămâne, ani la rândul, Hagi, Balaci şi regretatul nostru Dobrin. Într-o ordine sau alta, aici nu s-a stabilit încă o ierarhie care să nu fie contestată. Cert e că între cei trei virtuozi ai mingii rotunde şi ceilalţi e o diferenţă imensă.
Cei trei au fost genul de jucători sclipitori, de geniu, capabili să-şi tragă echipele după ei şi să câştige singuri meciurile. Toţi au la activ mai multe titluri de cel mai bun fotbalist român al anului, toţi au strălucit la echipele lor de club şi la cea naţională, toţi au ridicat nu o dată tribunele în picioare, au cules elogii şi ovaţii. Fiecare a fost, la vremea sa, simbol al echipei unde s-a lansat şi a jucat: Hagi, pentru Farul Constanţa, Balaci, pentru Universitatea Craiova, şi Dobrin, pentru FC Argeş. Azi, la ani mulţi de când cei trei vrăjitori ai mingii s-au retras din activitate, toţi au un nefericit şi trist numitor comun: echipele de unde s-au lansat au dispărut în neantul fotbalului clonat din zilele noastre.
Anul trecut, la Câmpulung
Balaci şi Lupu au prefaţat meciul în memoria lui Dobrin
Destine frânte
Echipa care l-a dat fotbalului pe Gheorghe Hagi, Farul Constanţa, a fost declarată falimentară anul trecut. Suporterii constănţeni au reînfiinţat Farul, în liga a IV-a Constanţa, dar nu par a fi şanse ca echipa să revină prea curând în prim-plan. Echipa pe care Balaci a făcut-o mare, Universitatea Craiova, a fost dezafiliată de Federaţia Română de Fotbal în 2012, iar în sezonul 2013-2014 al ligii secunde s-a retras din campionat şi s-a desfiinţat. Actuala echipă craioveană, care joacă în Liga I momentan, CSU, nu are nicio legătură cu Universitatea Craiova a lui Balaci, ci doar încearcă să i se substituie. De altfel, mulţi microbişti olteni nu se identifică cu clona CSU, numind această formaţie, în glumă, „Craiolguţa”, după numele fostului primar al Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, cea care a creat-o.
Argeşul lui Dobrin a sucombat oficial acum patru ani, iar palmaresul şi emblema clubului sunt scoase la mezat, fără ca deocamdată să fi existat vreo ofertă concretă în acest sens. Deşi au fost încercări de a reînvia FC Argeş (cea a suporterilor, care creaseră FC Argeş 1953, e cea mai cunoscută), niciuna n-a fost încununată de succes. Implantul Clinceni, nici atât. Poate tentativa echipei Primăriei, SCM Piteşti, de a prelua marca şi emblema să aibă ceva şanse de succes.
În acest timp, pe arenele primei divizii joacă echipe fără trecut, fără tradiţie, fără viitor şi fără spectatori, gen Concordia Chiajna, FC Voluntari, Ardealul Târgu-Mureş etc. Iar pe arena din Piteşti care poartă numele lui Dobrin îşi joacă meciuri din play-off „Craiolguţa”.
Sorin SIMION