Îmbolnăvirile de sezon cu tot „tabloul” aferent – viroze respiratorii, pneumopatii şi gripe însoţite de tuse, febră, dureri în tot corpul şi alte simptome – i-au băgat în sperieţi pe mulţi. După vacanţa de sărbători, petrecută de unii pe patul de suferinţă, părinţi cu copii de şcoală sau grădiniţă, cadre didactrice, precum şi personal sanitar au stat ieri, la reluarea cursurilor, cu inima cât un purice, din cauza infecţiei respiratorii transmisibile. Oamenii care iau în serios virusul gripal contagios nu o spun cu subiect şi predicat, dar se tem de izbucnirea unei epidemii.
Un medic de familie care a zăcut în perioada sărbătorilor de iarnă, având febră, tuse şi dureri în tot corpul, a revenit la cabinet şi se mira, ieri, că pacienţii pe care i-a diagnosticat cu afecţiuni respiratorii nu au fost copii, ci adulţi.
Directoarea unei grădiniţe cu program prelungit din Piteşti ne-a spus că ieri au lipsit în jur de 50 de preşcolari din totalul celor 190 de înscrişi. Dar şefa instituţiei nu s-a grăbit să pună „chiulurile” în… cârca răcelilor de iarnă, arătând că unii dintre copiii absenţi sunt sănătoşi, dar se mai bucură câteva zile în plus de compania bunicilor, urmând să se întoarcă la grădiniţă în a doua parte a acestei săptămâni.
Şi tot ieri, o învăţătoare din municipiul reşedinţă de judeţ a fost surprinsă în mod plăcut de următorul aspect: în prima zi de şcoală, sala de curs a fost încălzită corespunzător, elevii s-au întors în bănci fără dureri în gât sau alte semne de răceală, aşa că nu a pus nicio absenţă în catalog.
Vom vedea cum va fi de acum încolo…
Circulaţia mai intensă a virusului gripal din primele zile ale noului an a determinat Ministerul Sănătăţii să atragă atenţia (pe site-ul dedicat) că, odată cu începerea cursurilor în unităţile de învăţământ, numărul îmbolnăvirilor ar putea creşte. În secţiunea comunicatelor de presă, onor ministerul arată că „pentru evitarea riscului apariţiei de focare în colectivităţi, o importanţă majoră o reprezintă triajul efectuat de către cadrele didactice în clasă, la prima oră de curs. De asemenea, măsurile de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare) sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi în special prin gripă”.
Aşadar, Ministerul Sănătăţii a aruncat… pisica responsabilităţii în curtea unităţilor de învăţământ. Mai nou, triajul copiilor este făcut, la prima oră de curs, de cadrele didactice, şi nu de cadrele sanitare… Atunci, medicilor şcolari le revine sarcina să le predea elevilor, nu?
Dar iată şi punctul de vedere al DSP Argeş, transmis ieri, pe aceeaşi temă: „De fiecare dată la începutul cursurilor după vacanţă se realizează triajul epidemiologic al elevilor pentru depistarea eventualelor probleme de sănătate. După efectuarea triajului, cazurile cu simptomatologie specifică sunt îndrumate către medicul specialist, iar cazurile confirmate sunt raportate către DSP. În cazul confirmării vreunei boli transmisibile unitatea de învăţământ are obligaţia să efectueze dezinfecţia şi curăţenia sălilor de clasă respective, iar DSP-ul realizează ancheta epidemiologică de depistare a contacţilor şi urmăreşte evoluţia cazului confirmat. Conduita terapeutică (internare şi medicaţie) se realizează sub îndrumarea medicului specialist”.