# La Brăduleţ s-a desfăşurat Festivalul Caşcavalului şi a fost aprinsă Flacăra Centenarului
La sfârşitul săptămânii trecute a avut loc loc Festivalul Caşcavalului de Brăduleţ, desfăşurat la Galeş, la Brăduleţ şi la Brădet. Locuitorii Văii Vâlsanului şi nu numai s-au strâns cu mic cu mare să se bucure – timp de trei zile – de bucate dintre cele mai alese, asezonate cu muzică şi joc popular.
Ansamblurile de copii au readus la viaţă mult iubitele dansuri şi melodii tradiţionale, îmbinate perfect cu atelierele meşteşugăreşti special amenajate, care le-au oferit celor prezenţi adevărate demonstraţii de talent şi îndemânare în arta specifică zonei. De asemenea, vizitatorii au putut descoperi bunătăţile preparate de oamenii locului: caşcaval de casă, brânză de burduf, telemea, caşcaval din caş baschiu şi multe altele.
Pe scenă au urcat atât formaţii locale – ansamblul „Datina Păstorilor” din Galeş şi formaţia de fete a Căminului Cultural Brăduleţ – cât şi artişti şi ansambluri folclorice din Curtea de Argeş, Sălişte (Sibiu) şi Sighişoara (Mureş). De asemenea, a avut loc şi o paradă a portului popular specific zonei care a întregit evenimentul.
Serile s-au încheiat cu spectaculoase focuri de artificii, care au dat şi mai multă strălucire manifestărilor
În cinstea eroilor
Duminică, tot la Brăduleţ, au fost comemoraţi eroii. Curtea Muzeului Satului Galeş a devenit neîncăpătoare pentru locuitorii comunei şi pentru invitaţii lor, adunaţi în straie de sărbătoare, cu tricolorul în piept, în jurul Monumentului Eroilor.
Un sobor de preoţi a oficiat o slujbă de pomenire pentru cei căzuţi pe front în Primul Război Mondial, după care preşedintele Consiliului Judeţean, Dan Manu, împreună cu primarul Alecu Evlampie, au aprins Flacăra Centenarului. Alături le-au fost primari argeşeni, prefectul Emilian Dragnea si subprefectul Adrian Bughiu, vicepreşedinţii C.J. Argeş, Simona Brătulescu şi Ion Mânzână, senatorul Şerban Valeca, directori ai instituţiilor publice argeşene.
Într-un moment emoţionant, fraţii din Galeşul de Marginimea Sibiului au adus omagiul lor fraţilor din Galeşul de Brăduleţ care şi-au jertfit vieţile pentru idealul Marii Uniri, prin vocea primarilor sibieni prezenţi la sărbătoare.
Totodată, după depunerea de coroane la monument, urmaşii eroilor au primit din partea primarului şi a conducerii C.J. Argeş diplome centenare, în semn de recunoştinţă pentru sacrificiul înaintaşilor.
Copiii de la Scoala din Brăduleţ şi corul bărbătesc din Muşăteşti au încheiat ceremonia cu un emoţionant program artistic de cântece patriotice.