Temperaturile înregistrate în această perioadă favorizează dezvoltarea organismelor dăunătoare specifice culturii de legume în spaţii protejate. Autoritatea Naţională Fitosanitară recomandă fermierilor monitorizarea atentă a culturii în scopul aplicării la timp a tratamentelor fitosanitare.
Măsura se recomandă pentru a creşte randamentul producţiilor preconizate a fi obţinute, mai cu seamă că producătorii de tomate în spaţii protejate, beneficiari ai schemei de ajutor de minimis prevăzută în Programul de Guvernare, trebuie să obţină o producţie de minimum 2 kg de tomate/mp.
Astfel, la depistarea moliei miniere a tomatelor (Tuta absoluta), musculiţei albe de seră (Trialeurodes vaporariorum), omidei fructelor (Helicoverpa armigera) sau a musculiţei miniere (Liriomyza trifolii) pot fi efectuate tratamente cu următoarele produse de protecţie a plantelor omologate: VOLIAM TARGO – 0,8 l/ha, ALVERDE – 1,0 l/ha, NUPRID AL 200 SC – 1,0 l/ha, AFFIRM – 1,5 kg/ha, ACTARA 25 WG – 0,2 kg/ha. Toate tratamentele fitosanitare se înregistrează în registrul de evidenţă a tratamentelor cu produse de protecţie a plantelor, cu respectarea timpului de pauză de la ultimul tratament până la recoltare.
Pentru orice apariţie suspectă de organisme dăunătoare producătorii agricoli sunt rugaţi să se adreseze inspectorilor fitosanitari din judeţ.