* Acces oprit către „cel mai frumos drum din lume”
În data de 8 iunie, presa naţională anunţa deschiderea Transfăgărăşanului, în urma unei acţiuni de deszăpezire derulată în zonă de către Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere. Din păcate însă, o parte din turiştii care au urcat la munte special pentru a traversa “cel mai frumos drum din lume” – aşa cum l-au numit specialiştii Top Gear – au făcut cale întoarsă, din cauza faptului că Transfăgărăşanul a rămas, de fapt, închis în continuare.
Deşi deszăpezirea este încheiată, strada este curată, iar pericolul de avalanşă tinde spre zero, autorităţile au găsit de cuviinţă să închidă un sector de 13 km de drum, chiar în zona cea mai căutată de turişti, între Tunelul Transfăgărăşanului şi Bâlea Cascadă. Situaţia a produs nemulţumire în rândul vizitatorilor veniţi de la mulţi kilometri distanţă, care nu au putut să traverseze Transfăgărăşanul, în ciuda vremii foarte frumoase (+20 grade Celsius).
Blocat intenţionat cu pietre şi stânci
Modalitatea prin care care autorităţile au decis să blocheze drumul este una cu totul „inedită”: în loc de bariere şi semne rutiere, accesul a fost blocat prin acoperirea carosabilului cu bolovani şi stânci mutate cu buldozerul în timpul nopţii. În acest fel, au fost afectaţi nu doar cei care erau în afara zonei şi doreau să intre, dar mai ales cei care erau deja în zona Bâlea şi nu mai aveau pe unde să coboare. Pentru că… surpriză! Drumul este blocat cu dale de beton şi la Bâlea Cascadă. În zona aceea, există cel puţin semne de circulaţie care avertizează asupra interdicţiei de a trece! Blocaţi practic pe un sector de drum închis, unii turişti şi-au făcut dreptate singuri şi au mutat pietrele pentru a putea să coboare.
Închis într-o lună de vară
În condiţiile în care vremea bună a sosit devreme şi zăpada s-a topit, este absurd ca un puternic simbol al României, care ne promovează din punct de vedere turistic mai mult decât orice logo la supra-preţ, să fie în acelaşi timp şi singurul drum de altitudine din Europa care este închis în luna iunie, la 20 grade Celsius, fără niciun pericol de avalanşă, în lipsa zăpezii.
Faptul că autorităţile preferă să închidă obiective turistice în loc să investească în asigurarea unor condiţii normale de folosire a acestora spune totul despre viziunea strategică pe care autorităţile o au pentru turismul din România. Iar cazul Transfăgărăşanului nu este singular.
Cetatea Poenari, „asediată” de uitare pe o perioadă nedeterminată
Un alt exemplu de obiectiv turistic pe care autorităţile au preferat să-l închidă în loc să-i asigure un minim de siguranţă este Cetatea Poenari. Această locaţie atrage turişti în căutare de istorie şi de legendă din întreaga lume. Un lacăt imens şi un afiş cu mesajul Pe aici nu se trece! le năruie instant dorinţa de explorare. În această zonă a fost văzut un urs, iar autorităţile au ales soluţia facilă a blocării accesului către Cetate în loc să ia măsuri imediate de control al populaţiei de urşi şi de asigurare a unui perimetru de jur împrejurul zonei de trepte. Între timp, există informaţia că Instituţia Prefectului a solicitat Ministerului Mediului o derogare prin care urşii vor fi capturaţi şi relocaţi, Cetatea Poenari rămânând închisă pentru o perioadă nedeterminată încă.
Salvaţi turismul din România!
Crearea unei strategii articulate pentru dezvoltarea şi promovarea turismului din România pare o misiune imposibilă şi nu puţini sunt cei care şi-au pierdut nădejdea că acest ideal va deveni realitate într-un viitor apropiat. A abandona însă în nepăsare simboluri naţionale şi moştenirea istorică pe care o avem din moşi-strămoşi e o fărădelege fără margini, care sperăm să fie îndreptată înainte de a fi prea târziu.
Corina SAVA, director Grup Hotelier Posada