# Săniuşul este atracţia principală a copiiilor
Sute de turişti au urcat… la zăpadă pe Transfăgărăşan încă din primele zile ale anului 2019, chiar dacă nu avem încă în judeţ pârtie de schi „omologată”. Vremea fiind deosebit de frumoasă, cei mai mulţi au dorit să se bucure de zăpada căzută la munte, mai sus de cota 1000, unde stratul depus atinge cel puţin 1 metru.
Cum pe Transfăgărăşan se circulă în condiţii normale până la km 104 (cu mici excepţii pe porţiunile umbroase), unii turişti au ajuns la cota 1285, până la podul de la pârâul „Capra”, unde natura oferă o minipârtie naturală. Mai sus se poate circula cu greutate, doar pe un singur sens, încumetându-se la drum doar şoferii cu „tracţiune” integrală şi foarte bine echipaţi, dar numai până la Cabana „Capra”. Bucuria zecilor de copii, dar şi a adulţilor a fost de nedescris, fiecare distrându-se pe derdeluş cu ce avea la îndemână – sănii, „făraşe” de plastic, saci menajeri sau pungi.
La marginea drumului, printre nămeţi, câţiva turişti încingeau grătarele şi pregăteau vin fiert. Deşi unităţile de cazare din zonă erau ocupate la capacitate maximă, puteai savura acolo un ceai fierbinte, o hrană „uşoară” sau chiar un desert delicios.
Nu poate scăpa privirii bucuria turiştilor într-un loc neamenajat, oferit de natură, şi inevitabil ne întrebăm pentru a nu ştiu câta oară, cum ar fi fost pe Transfăgărăşan dacă „măreţul” proiect de la Moliviş, cu care s-au lăudat autorităţile judeţene, ar fi fost finalizat.
Drumarii lucrează la curăţarea drumului, acţionându-se cu utilaje cu lamă şi cu materiale antiderapante, însă reprezentanţii CNAIR reamintesc şoferilor şi turiştilor că începând cu 1 noiembrie, porţiunea de drum de pe Transfăgărăşan cuprinsă între kilometrul 104 (Piscu Negru, Argeş) şi kilometrul 130,8 (Bâlea Cascadă, Sibiu) va fi închisă circulaţiei până la începutul verii anului 2019.
Deşi de la kilometrul 104 tronsonul este blocat oficial, turiştii, ca şi în alţi ani, vor mai putea circula cu maşinile încă patru kilometri, până la Cabana „Capra”, dacă starea drumului este acceptabilă. De la altitudinea de 1600 metri nu se mai circula sub nicio formă, indiferent de autoturismul din dotare.
Pe lângă faptul că drumarii îi sfătuiesc pe şoferi să ruleze cu atenţie în zona de munte, în această perioadă este interzis să se circule pe timpul nopţii, în cazul producerii unor incidente aceştia fiind direct răspunzători. Drumul este, deci, închis pe o porţiune de 27 kilometri timp de opt luni din an, iarna şi primăvara, din cauza pericolului de avalanşe, căderi de stânci şi a alunecărilor de teren.