Tragedie fără margini. A murit un fost primar al Piteștiului.
Un anunț trist a fost făcut în această seară despre cel care a fost Valerică Nicolescu, fost primar al Piteștiului din 1974 până în 1982 și fost consilier local în perioada 2000-2008. Din nefericire, acesta a decedat numai la o zi distanță de la înmormântarea fratelui Constantin Nicolescu.
Valeriu Nicolescu s-a născut la 3 octombrie 1933, în comuna Mihăești, jud. Argeș. După absolvirea liceului “Dinicu Golescu” din Câmpulung, Muscel, urmează cursurile Academiei de Studii Economice, București. A fost, pe rând, vicepreședinte și prim-vicepreședinte al Consiliului Popular și primar al municipiului Pitești. În perioada în care a fost în conducerea administrației Pitești, s-au construit: Spitalul de Pediatrie, căminul de bătrâni, policlinica nr. 2, baza de agrement Ștrand, marile platforme industriale ale orașului.
Pentru piteșteni, numele de Valeriu Nicolescu nu mai are nevoie de prezentare, este omul al cărui destin s-a împletit cu cel al orașului căruia s-a dedicat aproape întreaga viață. Plecat de pe băncile Academiei de Studii Economice din București, tânărul Valeriu a lucrat, pentru scurtă vreme, la uzina mecanică Muscel, după care, datorită calităților sale de lider, a fost promovat în munca politică.
Valeriu Nicolescu este unul din susținătorii ideii organizării Simfoniei Lalelelor, a trecut peste protocolul obișnuit, potrivit căruia orice acțiune și orice eveniment trebuie aprobat, întâi de Comitetul Central al PCR, și a inaugurat prima ediție Simfonie.
După revoluție, acesta a fost și consilier local al Piteștiului, în această calitate inițiind și fiindu-i aprobate peste 100 de proiecte și hotărâri. Rezultatele? Dotarea bazinelor de înot descoperite din ștrand cu instalații de tratare, filtrare și încălzirea apei, abilitarea bazinului olimpic, corectarea proiectului de amenajare a zonei centrale a Piteștiului.
La sfârșitul anului 2005, Valeriu Nicolescu a luat hotărârea de a se retrage din Consiliul Local și de a părăsi, temporar, Piteștiul. S-a mutat la București, la una dintre cele două fiice. “Problema mutării mele lângă copii s-a pus cu mulți ani în urmă, dar atunci când am început sistematizarea Piteștiului, în 1974, în cadrul unei adunări populare din actuală Piața Milea, explicându-le piteștenilor programul de modernizare a orașului, le-am promis că nu voi mai pleca din Pitești până nu voi duce la bun sfârșit toate proiectele mele”.
Dumnezeu să-l odihnească în pace!