Aproape 50 de poliţişti argeşeni vor acţiona, în perioada 26-27 iunie a.c., pentru asigurarea unui climat de siguranță rutieră la Competiția Sportivă Raliul Argeșului Catena, organizată sub egida Federaţiei Române de Automobilism Sportiv.
În acest sfârșit de săptămână, județul nostru va fi gazda competiției de automobilism Raliul Argeșului Catena 2020, iar polițiștii argeșeni vor fi la datorie pentru asigurarea desfășurării în bune condiții a acestei manifestări sportive.
Astfel, în perioada menționată, mai multe drumuri din județ vor fi restricționate traficului rutier, astfel:
- În ziua de 26.06.2020, între orele 07.00-13.00, pe raza comunei Budeasa, competiţia se va desfasura cu închiderea circulaţiei pe DJ 703K, intersecţie cu DC 220 şi Str.Sudeaua, intersecţie cu Str.Argeşului-Budeasa Mică.
- În ziua de 26.06.2020, între orele 10.00-12.00 și 16.00-18.00, competiţia se va desfăşura în municipiul Piteşti, cu închiderea circulaţiei pe b-dul Republicii cu str. Maria Teiuleanu şi intersecţia b-dul I.C. Bratianu cu str. Maria Teiuleanu.
- În ziua de 26.06.2020, între orele 15.30-20.00, pe raza comunei Godeni, competiţia se va desfăşura cu închiderea circulaţiei pe DC 10 (intersecţie cu DN 73) şi intrare în localitatea Capul Piscului DN 73C, km 1 +500 până la DN 73C, km 5 +600, DJ 732C, sat Malu intersecţie cu drum agricol.
- În ziua de 27.06.2020, între orele 09.30-11.30, în municipiul Piteşti, competiţia se va desfăşura cu închiderea circulaţiei pe str. Maria Teiuleanu, între b-dul Republicii şi b-dul I.C. Bratianu.
- În ziua de 27.06.2020, între orele 09.00-16.30, pe raza comunei Arefu, competiţia se va desfăşura cu închiderea circulaţiei pe DN 7C. km.56+500 (Cetate Poienari) şi km.106+000 (Cabana Capra).
Polițiștii argeșenI recomandă să vă planificaţi deplasările luând în considerare restricţiile de circulaţie impuse pentru desfăşurarea competiţiei.
În contextul pandemiei de coronavirus, având în vedere restricţiile impuse în această perioadă, evenimentul se va desfăşura fără spectatori, însă principalele momente ale competiţiei vor fi transmise LIVE.
Informaţii statistice:
Viteza excesivă sau neadaptată continuă să se situeze printre principalele cauze ale producerii accidentelor rutiere.
În perioada ianuarie-mai 2020, pe raza judeţului Argeş s-au produs 48 de accidente rutiere grave, soldate cu decesul a 13 persoane şi rănirea gravă a 38 de persoane, cifre în scădere faţă de aceeaşi perioadă a anului 2019, când au avut loc 85 de accidente rutiere grave, în urma cărora 18 persoane au decedat, iar 76 au fost rănite. Această scădere este justificată de faptul că în perioada martie – aprilie a.c., în contextul stării de urgenţă şi stării de alertă, valorile de trafic au fost scăzute.
6 dintre cele 48 de accidente rutiere grave, produse în judeţul nostru în primele 5 luni ale anului 2020, au avut drept cauză viteza excesivă sau neadaptată condiţiilor de drum şi trafic. Acestea s-au soldat cu 5 morţi şi 2 răniţi grav.
În acest context, poliţiştii argeşeni susţin întrecerile sportive, desfăşurate organizat în cadrul competiţiilor oficiale, care să satisfacă nevoia de adrenalină a unora dintre conducătorii auto, astfel încât ea să nu se manifeste pe drumurile publice.
Recomandări:
Pentru a nu fi implicaţi în evenimente nedorite generate de viteza excesivă sau neadaptată, poliţiştii argeşeni recomandă tuturor conducătorilor auto să ţină cont de următoarele aspecte:
- Să circule cu viteză redusă, adaptată permanent la condiţiile de drum şi trafic. Mai bine să ajungă în siguranţă, chiar dacă vor întârzia la destinaţie;
- Să păstreze o distanţă corespunzătoare faţă de autovehiculul din faţă;
- Un conducător auto care circulă cu viteză, poate să piardă uşor controlul vehiculului, să nu reușească să anticipeze şi să reacţioneze în timp util la anumite pericole;
- Viteza ridicată de deplasare provoacă mărirea proporțională a distanței de frânare. Chiar dacă mașina corespunde din punct de vedere tehnic, nici cel mai bun conducător auto nu poate compensa această viteză, oricât de rapidă ar fi reacția lui.
- Teribilismul şi inconştienţa pot avea consecinţe grave şi pot duce la pierderea de vieţi omeneşti.