Trecând peste faptul că Transfăgărăşanul este circulabil doar vreo patru luni pe an şi că inclusiv în timpul respectiv te pomeneşti şi cu alte restricţii, consemnăm un eveniment sportiv care a avut loc zilele trecute pe acestă rută spectaculoasă.
Sâmbătă, circulaţia rutieră a fost oprită pe DN 7C (Transfăgărăşan), între kilometrii 62 (Baraj Vidraru, judeţul Argeş) şi 116 + 800 de metri (Bâlea Lac, judeţul Sibiu). Motivul? Pe acea distanţă a avut loc cea mai dură competiţie de triatlon din Europa, tradiţionala Transfier 70.3. De altfel, Transfier, ajuns la a cincea ediţie, se află pe locul al treilea într-un clasament mondial în rândul concursurilor de tip „Half Iron Man”, surclasând faimoasele „Savage Man” sau „Wildflower” din SUA.
Transfier cumulează o distanţă totală a probelor de 70,3 mile, echivalentul a 113 kilometri, împărţiţi în probele de 1,9 kilometri înot, 90 kilometri ciclism şi 21,1 kilometri alergare.
Competiţia de sâmbătă a fost câştigată de un spaniol, Francesc Artigues Ramis, acesta terminând traseul în 4:45:36; pe locul secund s-a clasat Andrei Vrabii (din Republica Moldova), cu 5:00:24, în timp ce ultima treaptă a podiumului a fost ocupată de Andrei Dan Dudu, care a terminat cursa în 5:01:27.
„Cursă organizată perfect”
Andrei Vrabii (27 ani), sportivul din Republica Moldova, ne-a declarat că vine mereu cu plăcere în ţara noastră. „A fost o competiţie complicată, tehnic şi fizic, cu traseu foarte frumos, dar şi foarte greu, din cauza căţărării pe Transfăgărăşan. Cireaşa de pe tort au fost cele 300 de scări ce duc spre statuia lui Prometeu. Pentru mine, aşteptările au fost mai mari. Eu am venit să înving. Nu m-am gândit nicio clipă că spaniolul este atât de puternic, dar nu poţi şti niciodată în ce stare se află adversarul tău. Cursa de ciclism a început bine pentru mine, la fel şi cea de înot. Mă aşteptam să am probleme la proba de ciclism, să fie mai grea, dar totul a decurs perfect şi nu am avut situaţii de criză pe traseu, aşa cum mă aşteptam înainte de concurs. După etapa de ciclism, aveam un avans de 5 minute faţă de ocupantul locului al treilea, iar acest lucru mi-a permis un mic respiro; de asemenea, spaniolul era cu 8 minute în faţa mea. Am conştientizat că nu-l mai pot ajunge. A fost o cursă organizată perfect. Le mulţumesc tuturor celor care s-au implicat, dar şi participanţilor pentru emulaţia creată. România este o ţară frumoasă, cu locuri minunate şi peisaje de neuitat. Consider că trebuie organizate mai multe astfel de competiţii. Am văzut în Argeş peisaje mirifice. Am mai fost pe Transfăgărăşan cu ocazia organizării turului ciclist al Sibiului, însă a fost prima dată când am participat la Transfier şi mă bucur că m-am clasat pe podium”.
Andrei Vrabii este multiplu campion naţional, fost campion european la duathlon, dar şi vicecampion european la triatlon.
Probe dure
La start s-au aflat peste 300 de triatlonişti din România, dar şi din 11 ţări (Albania, Australia, Franţa, Germania, Italia, Moldova, Serbia, Slovenia, Spania, Ucraina, Marea Britanie). Aceştia au avut de trecut mai multe hopuri: au înotat în Lacul Vidraru, au pedalat pe Transfăgărăşan şi au alergat pe un traseu ce a inclus şi urcarea pe cele 392 de trepte până la Statuia lui Prometeu, situată deasupra Barajului Vidraru.
* Triatlon – concurs sportiv constând din trei probe diferite, la care participă aceiaşi concurenţi, clasamentul alcătuindu-se prin totalizarea rezultatelor obţinute la fiecare probă.
„Nu se poate aşa ceva”
Transfier este cel mai greu triatlon din Romania pe cel mai spectaculos drum din lume. Cu toate acestea, îmbină perfect spectacolul sportiv cu natura. Participanţii s-au bucurat din plin de adrenalină, viteză şi peisaje fantastice. Există însă şi o parte mai puţin plăcută. Un cititor, iubitor de călătorii, s-a arătat indignat de faptul că nu a putut circula normal pe Transfăgărăşan: „Nu se poate aşa ceva! Îmi plac şi mie competiţiile sportive, le urmăresc la televizor, dar întrecerea de sâmbătă mi-a dat planurile peste cap. Să nu uitîăm că acest drum este închis aproape 9 luni în fiecare an”.