#Extra: ambulanțe întârziate de șoferi indisciplinați
Suntem convinși de faptul că ați aflat, fie și fără să vă doriți neapărat acest lucru, despre numeroasele accidente grave petrecute pe șoselele din Argeș în ultima perioadă.
Doar dacă ne raportăm la ultima lună am contorizat peste 20 de astfel de evenimente nedorite. În ciuda avertizărilor și recomandărilor polițiștilor, mulți șoferi continuă să fie imprudenți la volan. Regretele, dar mai presus de toate deciziile logice, sunt întârziate sau anulate complet din cauza șocului emoțional cauzat de implicarea directă într-un astfel de eveniment. Ne referim, desigur, la șoferi care scapă teferi și sunt conștienți, nu la cei grav răniți. Avem cazuri despre care am relatat în ziarul nostru, dar și mărturii ale conducătorilor auto vătămați.
Negația și prioritățile aberante
Poate cel mai clar exemplu este preotul piteștean care, solicitat să dea o declarație la o zi după ce a lovit intenționat cu mașina un pieton, a spus „dar, ce am făcut?”
În altă ordine de idei, avem în vedere și cazul accidentelor produse din culpă, cu imaginea uluitoare în care, de pildă, o șoferiță coboară din mașină, nici măcar nu se uită dacă există victime și este preocupată de…daunele mașinii proprii.
„Aoleu, mașina mea, ce fac cu ea?” – asta în timp ce în vehiculul pe care l-a tamponat din spate se afla un copil, iar celălalt șofer se căznea să iasă din autoturism!
Nu e de mirare că, în astfel de situații, apar conflicte la fața locului. Până la urmă, credem că sunt normale reacțiile de indignare ale celorlalalte persoane implicate sau ale martorilor oculari care asistă la asemenea scene.
Pentru a întregi imaginea, am stat de vorbă cu oameni din linia întâi care intervin la accidente și care ne-au transmis faptul că, acele victime care sunt conștiente, fie că se simt vinovate sau nu, se potolesc abia la apariția polițiștilor și a ambulanței.
„Noi nu avem ocazia să prindem primele discuții după un accident. De obicei, când coborâm pentru acordarea primului ajutor, șoferii implicați sunt mielușei. Sunt speriați, nu sunt recalcitranți. În schimb, femeile nu pot controla șocul și în destule cazuri le-am găsit cu atac de panică.” – ne-a mărturisit un șofer de ambulanță care a dorit să-și păstreze anonimatul.
Riscul de pe ambulanță
„În ceea ce ne privește, precizez că întâmpinăm probleme în trafic din cauza șoferilor indisciplinați care nu ne fac loc și nu asigură culoarul. Nu țin cont că ne deplasăm cu semnalele acustice și luminoase pornite. Astfel, există riscul ca noi înșine să fim implicați în accidente grave, cum s-a mai întâmplat. Dar avem Dumnezeul nostru și are grijă de noi.” – a continuat interlocutorul nostru.
În principiu, după cum am aflat, o ambulanță ajunge la locul accidentului în 10 – 20 de minute. Sunt zone unde durează mai mult deplasarea, cum e de pildă Morărești. Dacă ambulanța pleacă de la Pitești, poate dura și 30 de minute. Șoferii, când văd o ambulanță care se deplasează în regim de urgență, ar trebui să știe că și un minut de întârziere poate însemna pierderea uneia sau a mai multor vieți omenești!
Un Comentariu
Geo
Pe scurt discutam despre politie fara autoritate intr-un stat fara autoritate, un fel de ‘sat fara caini’. Scapa cine poate, fura cine poate.