La data de 26 mai, procurorii DIICOT Brașov au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a patru inculpați pentru comiterea infracțiunilor de trafic de minori, proxenetism, efectuare, fără drept, de operațiuni cu produse, știind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive și trafic de droguri de mare risc. În cauză s-a reținut faptul că inculpații au recrutat prin violență sau prin metoda „loverboy”, au transportat și adăpostit mai multe persoane vătămate minore, în scopul exploatării acestora prin determinarea la practicarea prostituției. Inculpații și-au însușit cea mai mare parte din sumele de bani obținute și s-au implicat și în activități de trafic de droguri de mare risc (cocaină și amfetamină).
Potrivit DIICOT, 14 percheziții domiciliare au fost efectate, miercuri, de oamenii legii în Argeș, Brașov și Prahova în urma cărora cinci bărbați au fost reţinuţi şi încarceraţi. „Încadrările juridice sunt referitoare la proxenetism, trafic de minori, trafic de droguri de mare risc şi operaţiuni cu substanţe susceptibile de a produce efecte psihoactive. Toate sunt infracţiuni din sfera criminalităţii organizate în urma cărora au fost ridicate înscrisuri, substanțe pulverulente și diferite sume de bani”, au precizat anchetatorii. Potrivit aceleiaşi surse, droguri de mare risc au fost găsite la membrii grupării, care racolau şi fete pe care le determinau să se prostitueze.
„Drogurile se comercializau la preţuri cuprinse între 300 şi 500 de lei pe gram. Cu privire la sursa exactă a acestora, cercetările sunt în curs la acest moment. Legat de traficul de persoane, vorbim, în special, de trafic de minori. Avem două victime minore, una cu vârsta de 15 ani şi una cu vârsta de 17 ani. Ambele au fost recrutate prin inducere în eroare, mai exact prin metoda «Lover boy». Ulterior, pentru a fi determinate la practicarea prostituţiei, s-a apelat la violenţă, una dintre victime a fost bătută”, au mai precizat procurorii. Fetele proveneau din familii bune şi erau îndrăgostite de proxeneţi, încât niciodată nu s-au gândit să refuze vreun client convinse că, astfel, contribuiau şi ele la „bugetul familiei”.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul Inspectoratului Județean Brașov – Serviciul pentru Acțiuni Speciale, al ofițerilor de poliție judiciară din cadrul BCCO Pitești și BCCO Ploiești și al Centrului Chinologic „Dr. Aurel Greblea” Sibiu, iar suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.
În cadrul audierilor, persoanele vătămate au beneficiat consiliere psihologică, precum și de toate drepturile și măsurile de protecție prevăzute de Codul de Procedură Penală.