Zilele trecute am vrut să cumpărăm o pisică. Nu orice pisică, ci una de rasă britanică, foarte interesantă şi căutată. Aşa se face că am intrat în contact (telefonic) cu fel de fel de persoane din Argeş, toate interesate să vândă pisicuţele de soi. Preţul – între 650 lei şi 1.200 lei. Când am încercat însă să aflăm mai multe detalii şi să facem anumite verificări, surpriză: nu ni s-a mai răspuns la telefon. Ulterior am aflat că în Argeş sunt mulţi traficanţi de animale.
Import mortal
Crescătoriile neautorizate de pisici, de exemplu, nu respectă nici legi, nici norme de igienă. Vorbim despre adevărate focare de infecţie unde reproducerea felinelor se face pe bandă rulantă cu un singur scop: îmbogăţirea traficanţilor. Puii rezultaţi astfel sunt infectaţi cu virusuri grave şi mor înainte ca noii stăpâni să-şi dea seama ce boală au. Multe animale sunt aduse la grămadă din Ucraina şi Moldova. Vina o poartă autorităţile pentru că permit traficul de animale vii în mediul online. Câinii şi piscile se vând pe site-uri precum mărfurile, iar preţul stabilit, în funcţie de rasă, este întotdeauna sub cel cerut de crescătorii autorizaţi. Din păcate, oamenii nu ştiu nimic despre comerţul negru cu animale vii. De exemplu, nu ştiu că unele feline cumpărate în urma unor anunţuri online sau din crescătorii neautorizate au panleucopenie. Este un virus foarte puternic. 90 la sută dintre animalele care îl contactează mor!
Legea e… să fie
Potrivit legii, departamentul de Bunăstare a Animalelor ar trebui să verifice astfel de cazuri. Nu o face. E oare o soluţie ca oamenii să nu mai cumpere animale de pe internet? Este aproape imposibil ca un crescător corect să poată livra la orice oră orice rasă de câine sau pisică. Într-un astfel de caz, traficul e evident. Oamenii ar trebui să se îndrepte către crescătorii autorizaţi. Iar în cazul felinelor, există distribuitori în întreaga ţară de pisici cu pedigree. Austria, de exemplu, a interzis complet comerţul online cu animale de companie.