Mă întreb de câteva zile: oare de ce bunicii mei, prin anii ’50 ai secolului trecut, i-au aşteptat pe americani şi nu pe francezi, englezi sau germani? Şi, după o anumită reflecţie, am ajuns la concluzia că ei ştiau că vest-europenii ne-au vândut ruşilor. Iar cei de la Bruxelles, cei de azi, au chiar o simpatie faţă de ruşi; o simpatie atât de mare, încât au preluat până şi forma de organizare a fostei Uniuni Sovietice, denumindu-şi noua realizare politică Uniunea Europeană. Iar reprezentanţii acestei noi Uniuni se numesc comisari, aşa cum erau numiţi şi reprezentanţii cominternişti ai fostului bazin comunist sovietic.
Cine sunt cei de la Bruxelles? Păi, nişte propagandişti aşa cum erau pe timpuri foştii comisari sovietici. Dacă asişti la discuţiile lor, ai impresia că ei sunt cei care aduc lumina. Şi, sub directa lor implicare, industria românească, aşa-zisul morman de fiare vechi, a fost vândută pe nimic, falimentarea cu bună ştiinţă a unor întreprinderi rentabile, vânzarea flotei, a băncilor cu capital românesc, a rafinăriilor, toate aceste măsuri, la fel ca multe altele asemănătoare, au intrat în experimentul ştiinţific vest-european de trecere a unei ţări de la o economie centralizată la o economie de piaţă. Trecere care nu s-a mai petrecut niciodată în istorie. După ce s-a terminat cu industria ceauşistă, au intrat pe scenă băncile. Au venit bancherii vest-europeni şi au cumpărat, aproape pe nimic, băncile româneşti. Practicând o manipulare de primă-mână, aceşti bancheri au făcut ca românii, mai ales tinerii, să se îndatoreze băncilor cu capital străin pe perioade de la 10 la 25 de ani. S-a ajuns în situaţia de a se lua credite până şi cu buletinul, numai să se vadă de către experţii financiari străini ce beneficiu poate obţine o bancă exclusiv pe baza dobânzilor.
Sigur, Europa este leagănul valorilor democraţiei de tip liberal, iar civilizaţia europeană s-a impus peste tot în lume. Dar eu vorbesc de „fosta Europă”, pentru că actuala împarte lumea europeană în două sau chiar în trei categorii valorice. Acest lucru l-a recunoscut recent preşedintele Franţei în plenul Parlamentului de la Bruxelles. Mai mult, în prefaţa manualului de „Psihologie Socială” (Ed. Polirom, Iaşi, 1996), sociologul francez Serge Moscovici afirmă, fără nicio ezitare, că Europa de Est va fi locul unde vor fi testate teoriile ştiinţifice ale vest-europenilor şi metodele de experimentare ale noului şi necunoscutului din domeniul social-economic. De altfel, nu numai Moscovici este de această părere, ci şi unii analiştii economici români, printre care Ilie Şerbănescu. Dacă aceşti experţi afirmă asemenea adevăruri, românii de rând le trăiesc pe pielea lor.
Pe de altă parte, la începutul secolului trecut, americanii au venit cu principiul autodeterminării naţiunilor. Dacă nu era acest principiu, nu ştiu ce ar fi putut face Ionel Brătianu la Pacea de la Versailles!
Apoi, dacă nu erau americanii, noi vorbeam demult limba rusă, pentru că nu ar fi avut cine să se opună lui Stalin. La fel, dacă nu erau americanii să ne primească în NATO, în anul 2004, cred că nici astăzi nu eram primiţi în Uniunea Europeană. Iar începând cu momentul 11 septembrie 2001 şi cu locul World Trade Center, s-a petrecut o adevărată explozie năucitoare de tip vulcanic la nivelul întregii planete. Şi această efectivă insurecţie a istoricităţii a atins culminaţia, din perspectiva României, prin participarea cu soldaţi români la misiuni în teatrele de operaţii internaţionale. Nu mai este vorba de „plecat-am nouă din Vaslui şi cu sergentul zece” sau de viziunea localistă din timpul Primului Război Mondial a lui P.P.Carp, care striga „Nu trebuie să intrăm în acest război!”, ci de un moment cosmic, nu unul istoric conjunctural.
Prin urmare, SUA reprezintă prima ţară care ne-a întins o mână de ajutor în perioada postdecembristă. Sigur, este un punct de vedere personal şi nu doresc să angajez ziarul în vreun fel. Însă de la americani am învăţat că perioada contemporană presupune o politică externă care să urmărească adaptări la realităţi imprevizibile, deoarece un fapt social poate surveni neaşteptat. Iar Guvernul României a fost pus în faţa unui asemenea fapt. El trebuia să fie de partea americanilor în problema mutării capitalei Israelului de la Tel Aviv la Ierusalim. Guvernul nostru nu putea să stea ca măgarul lui Buridan, între două tabere de interese. Însă se trezeşte liberalul Ludovic Orban şi începe să strige la fel ca Tipătescu pe timpuri: „Trădare să fie, dar să ştim şi noi!”. Tipătescu este pseudonimul de scenă politică pe care l-am ales pentru şeful liberalilor, Ludovic Orban.
23 Comentarii
Anonim
Numai ca intamplarea din timpurile noastre este mult mai grava decât cea de pe timpul lui Caragiale
Camelian Propinatiu
Avantajul pronunţării vorbei Trădare e că poate impulsiona electoratul să gândească la răspunderile politice şi intelectuale privind: înstrăinarea a jumătate din suprafaţă agricolă a Ţării, anchetele Digi24 România furată (108 miliarde dollari!), degradarea Patrimoniului, părăsirea Basarabiei, distrugerea Patriotismului, rasolirea Centenarului etc.
George
Un articol excelent,ce reflecta o realitate evidenta ,felicitari !
Savu Gheorghe
Va multumesc!
Profesorul
Esti pe solutie. Asa e…
Anonim
Multumesc!
ILIE
Nu alții ne-au trădat pe noi, ci noi ne-am trădat singuri.
Trădarea se află în ADN.ul românului.
Nu mai este nicio șansă de remediere a acestei calități pe care nu o găsim în general la alte popoare.
Totuși această calitate numită trădare are și o explicație la români,
Dacia a fost cucerită de romani printr-o tactică nu atât de mult militară cât printr-o o tactică de distrugere specială și anume pe teritoriu nostru a fost transferați toți romanii certați cu legea și anume violatori, borfași, escroci, hoți etc.
Și cum ce naște din pisică șoarci mănâncă, din încrucișarea raselor a rezultat ceea ce vedem și trăim noi astăzi.
Mafia nu a fost inventată de italieni ci de români.
Cosa Nostra și alte adunături sunt mici copii în comparație cu Mafia ROMÂNĂ care o întâlnim la tot pasul.
Nu degeaba 5 milioane de români au ales din proprie inițiativă să se autoexileze.
ION
În primul război mondial, am plecat la luptă cu nemții, iar la final i-am trădat întorcând armele împotriva lor.
În al doi- lea război mondial, am plecat la luptă cu nemții, iar la final i-am trădat întorcând armele împotriva lor.
Pe mareșalul Antonescu l-am trădat și împușcat pentru că a dat dovadă de curaj, caracter etc. ceea ce lipsește în general nației române.
Se pune întrebarea o fi existând vre-o nație mai curvă decât nația română ?
Nația română este o nație de trădători în primul rând pentru că și-a falsificat și continuă să- și falsifice și în prezent istoria. Istoria din manualele de istorie este falsificată în procent de peste 80%.
Anonim
Ionica draga, esti in urma rau de tot cu istoria. Unde ai citit ca Romania a participat la lupte alaturi de nemti? Ce-i drept au luptat chiar si corp la corp, dar unii
impotriva altora. In Al Doilea Raz-
boi am fost fortati de imprejurari sa luptam alaturi de nemti. Daca
nu stii, „draga” Germanie a invitat
Rusia, Ungaria si Bulgaria sa fure
cate o bucata buna din Romania Mare, respectiv Basarabia, Ardea-
lul de Nord si Cadrilaterul. Daca Romania mergea alaturi de nemti pana in panzele albe, aveam sanse
mari sa incetam a mai exista ca stat. Despre ce tradare vorbim cand Germania ne-a cotropit in doua randuri? Marea noastra sansa a fost Regele Mihai. Fara 23 August…
ION
Ai să fim serioși.
Probabil că eu am citit acele cărți de istorie care nu coincid cu istoria de partid care se face la acest moment în sistemul de educație pentru prostirea maselor.
Unde s-or fi evaporat ăi români cinstiți și curajoși? Noi ne-am obișnuit să spunem mereu că alții sunt de vină.
Mulțumim pentru aprecieri, deci în concluzie românii au luptat de plăcere alături de ruși.
Din informațiile pe care le-am în ambele războaie rușii erau cei care produceau vilouri, furturi , etc pe teritoriul României și nu nemții care erau cât de cât civilizați.
Tocmai aici este secretul, ne-a plăcut și ne place să falsificăm istoria.
Bineânțeles la acest moment românului de rând în mod sigur ar avea un trai mai decent dacă am fi sub ocupație nemțească, maghiară, sau orice altceva în locul ocupației infractorilor români care au preluat puterea după 89 prin lovitură de stat.
Nu degeaba se spune, pleacă ai noștri, vin ai noștri, noi rămânem tot ca proștii.
La acest moment România este o țară sub-banieră cu grad de sclavie (mascat) de peste 80%.
Cred că nu mai are niciun rost să ne mințim, că ce popor deștept suntem noi, că nu este cazul.
ION
„Daca Romania mergea alaturi de nemti pana in panzele albe, aveam sanse
mari sa incetam a mai exista ca stat.”
Care stat?
Marele Stat Mafiot Român?
Atâta timp cât 5 milioane de români au plecat din țară de foame , matale vorbești că România ar fi un stat pentru români?
Atâta timp cât la orice angajare ți se cer sute de milioane șpagă de către angajații ai Statului Român…?
Poate, doar un Mare Stat Român al hoților, borfașilor, escrocilor, etc.
Anonim
Scuze, n-am pentru ce sa ma ascund in spatele unui Anonim. Prenumele meu este Dan.
Dan
Ionică, dragă, în comentariul tău este, ca să spun așa, un haos total. Reiese undeva în comentariul meu că românii îi iubesc pe ruși? Care este treaba cu istoria de ‘”partid”?
Te mai întreb o dată, că ai uitat să-mi răspunzi: în ce carte de istorie ai citit că românii și
germanii au fost în aceeași tabără în Primul Război Mondial? Ionică, dacă nu găsești, nu
mai intra pe-aici, că debitezi numai prostii…
Anonim
Istoria adevărată nu o să o găsești niciodată în cărțile în limba română.
Istoria nescrisă este mai reală decât cea scrisă.
Din păcate pentru noi, nu avem sânge în instalație nici măcar fie el diluat de neamț, maghiar sau de oricare altul.
Da, haos a fost este și va fi mult de aici încolo în România. Dacă nu ar fi haos nu s- ar putea fura în draci.
Apropo, în cărțile actuale Iliescu s.a., este privit ca un salvator și bun conducător al românilor și nu ca un criminal așa cum este în realitate.
Istoria scrisă ne spune că în 89 a fost o Revoluție, în timp ce istoria nescrisă și trăită, văzută cu ochii în direct ne dovedește că a fost doar o lovitură de stat îmbăiată în sângele unor nevinovați.
Nu cred că mai are rost să continuăm.
Cărțile de istorie scrise în limba română sunt doar pentru manipularea prostimii.
Anonim
Adica, anonimule de ocazie?
Ai fost prea subtil pentru mine, ca sa nu spun ca ai fost un avocat de ocazie. Eu vorbeam de prostii care sustin sus si tare ca romanii si nemtii au fost in aceeasi tabara in
Primul Razboi Mondial. Tu, ultimule Anonim, te dai erudit. Poti da, macar tu, un raspuns clar? Asta, ca sa nu mai divaghezi. Spune-i tu lui Ionica daca nemtii si
romanii au fost „colegi” in primul rezbel.
Anonim
Apropo, prostia este ceva relativ.
Fiecare are momente de prostie.
Totuși nu am înțeles cine erau proștii?
– Ăia care și-au jertfit viața pe câmpul de luptă pe post de carne de tun?
– Ăia care au falsificat istoria?
– Aia care au curajul să spună că istoria scrisă a României este un fals în toată regula?
Să fie, oare toți proști de la cap la coadă?
Dacă ăștia sunt proștii, atunci care sunt tâmpiții?
Anonim
Se pare că nu ai cunoștință cu ce se ocupă avocații în România?
Dan
Scuze, am aparut iarasi ca anonim.
Nu este cazul, nu am nimic de
ascuns.
Ganditorul
Americanii au interes !! .Romania e situata strategic.
Dan
„– Aia care au curajul să spună că istoria scrisă a României este un fals în toată regula?”.
Am reprodus intocmai spusele unui ins cu gândire halucinantă. Cum poti sa spui foarte senin că toată istoria ” scrisă” a României este un fals in toata regula? De acord, anumite evenimente istorice sunt pline de controverse si , posibil, nu vor fi vreodata elucidate. Dar de aici si până la a spune că toata istoria noastră e un fals e cale lungă. Concluzie demnă doar de o minte …odihnită. Se spune că proștii au doar certitudini, înțeleptul are îndoieli. În opiniile exprimate de unii interlocutori am văzut doar certitudini. Inclusiv faptul că romănii si germanii au fost în aceeași tabără în Primul Război Mondial. Cum poți avea o discuție cu
un asemenea individ? Se poate, dar ceva mai târziu. După ce ia școala de la început, respectiv, din clasa îintâi și studiază temeinic vreo câțiva ani buni. Timp în care va dobândi o brumă de cultură generală.
Anonim
Doar gargara.
Dan
Iar la tine, argumente ioc. Pentru ca doar
atata poti.
Anonim
Domnule Dan, nu degeaba suntem pe ultimul loc în Europa.
Ce argument mai solid dorești atâta timp căt tot ce ne înconjoară este o minciună, și o curvăsăreală ?