Totul se va schimba astăzi pentru păgubiții RCA.
Păgubiții RCA nu vor mai putea primi în avans de la asigurători decât maxim 400 de euro pentru reparațiile în regie proprie a mașinilor avariate, potrivit unui amendament la legea RCA adoptat luni în Senat. „Ne interesează ca daunele să fie reparate în service-uri autorizate, nu în spatele blocului, și al doilea aspect este ca sumele plătite de asigurători pentru reparații să fie fiscalizate”, a declarat senatorul PSD Daniel Zamfir, inițiatorul acestei modificări. RCA în rate fără dobândă.
Plenul Senatului, ca primă cameră sesizată, urmează să adopte luni noile modificări la legea RCA menite să aducă reduceri de prețuri la asigurările auto obligatorii.
Plenul Senatului, ca primă cameră sesizată, urmează să adopte luni noile modificări la legea RCA menite să aducă reduceri de prețuri la asigurările auto obligatorii.
Unul dintre amendamentele adoptate luni în Comisiile reunite din Senat și care va fi aprobat în Plen vizează modificări la plata anticipată a despăgubirii pentru reparațiile în regie proprie. Reparația în regie proprie a mașinii se referă la faptul că păgubitul solicită despăgubirea pe baza evaluarii făcute de către asigurator înainte ca autovehiculul să fie reparat, dupa care se ocupă el însuși, pe cont propriu, de aducerea acestuia la starea dinaintea producerii evenimentului cu risc asigurat.
Asigurătorii nu vor mai putea plăti în avans decât maxim 400 de euro. În caz contrar – amendă de până la 1% din cifra de afaceri. Un amendament inițiat de PSD și convenit cu Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) interzice plata în avans pentru reparații mai mari de 400 de euro/2000 de lei.
„Ți s-a spart o oglindă, ți s-a zgâriat o aripă, le poți repara în regie proprie, dacă valoarea reparației este în această sumă. Pentru avarii de peste 400 de euro/2000 de lei te duci la o unitate service autorizată, care să garanteze acea reparație”, a declarat Daniel Zamfir, senatorul PSD care a propus acest amendament.
Amendamentul prevede și sancțiuni – respectiv amendă de până la 1% din cifra de afaceri totală din anul financiar anterior sancționării.
Sursa: hotnews.ro