– Interviu cu Gabriel Săndulescu, şeful catedrei de tenis a LPS –
De ce am ales să vorbim despre tenis tocmai acum, pe timp de iarnă? Din motive lesne de înţeles, după cum veţi vedea. Sportul alb este practicat de mulţi piteşteni amatori şi nu doar că e căutat în sezonul rece, dar chiar este o problemă cu închirierea terenurilor acoperite. Cei care vor să joace o oră sau două trebuie să facă rezervare din timp. Cererea e mare şi nu găsesc cu uşurinţă un teren. Din discuţia purtată cu Gabriel Săndulescu, şeful catedrei de tenis a LPS, reiese că ar mai fi nevoie de investitori care să deschidă baze de tenis cu terenuri acoperite. Ar fi o afacere bună, dacă, desigur, condiţiile oferite sunt decente din punct de vedere al raportului calitate-preţ. Haideţi însă să vedem cât de iubit e tenisul la Piteşti, care e oferta actuală şi ce trebuie să aibă în vedere un amator.
Mulţi amatori, puţine terenuri
* Are tenisul „priză” la piteştenii amatori?
** Da, cred că tenisul este foarte iubit la Piteşti. Sunt practicanţi cu vârste între 7 şi 70 de ani şi dincolo de aceste limite. Cunosc jucători de peste 70 de ani care vin constant la antrenamente.
* Cam câţi pasionaţi de tenis estimaţi că sunt la Piteşti?
** Pot face o estimare destul de precisă pentru că am o bază de date a celor care practică tenisul la Piteşti. Avem peste 250 de amatori ai sportului alb.
* Credeţi că sunt suficiente complexe unde se poate practica tenisul la Piteşti?
** Da şi nu. Da, pentru că pe timp de vară numărul terenurilor este suficient, însă iarna cele cinci terenuri acoperite disponibile sunt departe de cerinţele actuale.
În buricul târgului
* Dacă ar fi să faceţi câteva recomandări, ce baze aţi menţiona şi de ce?
** Aş menţiona baza de la Comesad pentru că e în buricul Piteştiului şi oferă condiţii occidentale. Apoi, complexul Star de la Bascov unde se joacă pe orice vreme datorită celor două terenuri acoperite. Plus că este situat într-o zonă turistică, spun eu, mirifică.
* Consideraţi că preţul pentru închirierea unui teren e piperat pentru buzunarele piteştenilor?
** Vara sunt preţuri pentru toate buzunarele, însă iarna proprietarii trebuie să-şi acopere costurile şi, prin urmare, preţurile sunt ceva mai piperate. Acum spre exemplu, închirierea unui teren pentru o oră costă în jur de 60 lei.
Cu sau fără antrenor?
* Are nevoie un tenismen amator de antrenor sau nu?
** Depinde de ceea ce-şi doreşte fiecare. Dacă vrea doar distracţie şi mişcare nu are nevoie de antrenor. Dar pentru a progresa şi a participa la competiţii adresate amatorilor e musai să lucreze cu un antrenor.
* Cât costă, în medie, o şedinţă cu un antrenor?
** Între 30 lei şi 60 lei, plus închirierea terenului. De obicei, la 60 lei găsiţi antrenori cu experienţă. Pentru cei care nu-şi permit însă atâţia bani, e bine de ştiut că şi antrenorii tineri pot oferi şedinţe care să crească gradul de competitivitate al amatorilor.
* Ce nu ar trebui să-i lipsească din „arsenalul” unui jucător amator de tenis (în afară de rachetă şi mingi, desigur)?
** Încălţămintea sport specială pentru tenis este absolut necesară. De asemenea, menţionez că la alegerea rachetei trebuie să ţină cont de stilul de joc şi de vârstă.
Proiect de promovare
* Este suficient de bine promovat tenisul la Piteşti? Dacă nu, ce trebuie făcut?
** Răspunsul este ferm nu. Dar sper ca totul să se schimbe prin fapte, nu vorbe, iar în acest sens am în plan un proiect de promovare a tenisului la Piteşti. Vreau să-l pun în aplicare chiar de anul acesta, poate chiar prin intermediul ziarului „Argeşul” ca partener media. Mingea este acum la dumneavoastră!
…Iar noi, la rândul nostru, trimitem mingea în terenul piteştenilor care ar vrea, dar nu sunt încă suficient de bine motivaţi să se apuce de tenis. Este drept că investiţia în echipament nu e chiar pentru toate buzunarele şi nici închirierea unui teren nu e tocmai un chilipir. Însă efortul financiar e compensat apoi nu doar cu sănătate, dar şi cu o satisfacţie extraordinară care vine după fiecare partidă jucată.
George OLTEANU