Luni, la ora 9, se deschide plicul cu subiectele
Prima probă scrisă este la limba română
Lucrările candidaţilor vor fi corectate în centre zonale de evaluare din alte judeţe decât în cele în care s-au susţinut probele
Luni, 27 iunie, elevii de clasa a VIII-a susţin, în scris, prima probă a evaluării naţionale 2016, la limba şi literatura română; cea la matematică este programată la 29 iunie. La 1 iulie se afişează rezultatele (până la ora 16); în aceeaşi zi de depun eventualele contestaţii (orele 16 – 20). În fine, la 5 iulie se fac publice rezultatele finale, după contestaţii.
Evaluarea naţională pentru absolvenţii de gimnaziu se desfăşoară din acest an şcolar se desfăşoară în conformitate cu prevederile metodologiei anului şcolar 2010-2011.
Examenul începe la ora 9 la 11, însă candidaţii trebuie să fie în sală până la 8.30 cel târziu, cu buletinul la purtător.
Candidaţii nu au voie să intre cu materiale ajutătoare sau cu mobile
Se interzice candidaţilor la evaluarea naţională să introducă în sălile de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete şi altele asemenea. Nu se intră în sălile de examen nici cu: manuale, cărţi, dicţionare, culegeri, formulare, memoratoare, notiţe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidaţi, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.
Nu mai vormim de telefoane mobile, căşti audio, orice mijloc electronic de calcul care permite conectarea la internet/la reţele de socializare, ciorne, notiţe etc.
Nici profesorii asistenţi n-au voie în clasă cu telefoane
Cadrelor didactice nominalizate ca asistenţi le este interzisă intrarea în sălile de examen cu telefoane mobile sau cu mijloace electronice de calcul ori de comunicare, precum şi cu ziare, reviste, cărţi etc. Materialele nepermise în sala de examen vor fi introduse într-o pungă, împreună cu un bilet pe care se notează numele şi prenumele posesorului, care va fi păstrată până după predarea lucrărilor scrise într-o sală specială stabilită pentru depozitarea obiectelor personale, supravegheată de o persoană desemnată de comisia din unitatea de învăţământ.
Timpul alocat rezolvării subiectelor nu va fi prelungit
În fiecare sală de examen vor fi prezenţi câte doi asistenţi, cadre didactice de altă specializare decât cea corespunzătoare disciplinei la care se susţine proba. Elevii vor avea la dispoziţie 120 de minute pentru rezolvarea testelor. Din momentul distribuirii subiectelor, niciun elev nu mai poate intra în sală sau părăsi sala, decât dacă predă lucrarea şi semnează de predarea acesteia. În cazuri excepţionale, dacă un elev se simte rău şi cere părăsirea sălii, atunci acesta trebuie însoţit de unul dintre asistenţi, până la înapoierea în sala de clasă. Trebuie ştiut că timpul alocat rezolvării subiectelor nu va fi prelungit. Cum se calculează nota finală?
În procesul de evaluare a lucrărilor şi de rezolvare a contestaţiilor, în cazul în care diferenţa dintre notele celor doi evaluatori este de cel mult 0,50 puncte, se calculează şi se trece pe lucrare nota finală, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor acordate de cei doi profesori evaluatori.
În cazul în care diferenţa între notele acordate de către cei doi profesori evaluatori este mai mare de 0,50 puncte, lucrarea va fi recorectată de alţi doi profesori evaluatori, stabiliţi de preşedintele comisiei, iar nota acordată de aceştia, va fi nota finală.
Candidatul poate solicita comisiei judeţene să vadă lucrarea numai după afişarea rezultatelor finale după contestaţii; la vizualizare, elevul trebuie să fie însoţit obligatoriu de un părinte/reprezentant legal.
Media de admitere la liceu este compusă din media de la evaluarea naţională care cântăreşte 75% , restul revenind mediei din anii de gimnaziu.
Repartizarea computerizată în licee are loc în trei etape.
„Big Brother” în toate sălile, inclusiv în clasele în care se descarcă subiectele
Camere funcţionale de supraveghere video şi audio vor fi în sălile de clasă în care se desfăşoară probele, în sălile în care se descarcă şi se multiplică subiectele, precum şi în sălile în care se preiau, se evaluează şsi se depozitează lucrările scrise.
Comisia judeţeană verifică, prin sondaj, înregistrările audio-video din sălile de examen, după încheierea probei scrise. În cazul în care se constată nereguli, fraude sau tentative de fraudă ori în cazul în care există sesizări privitoare la nereguli, fraude sau tentative de fraude, verificarea se face pentru înregistrările din toate sălile de examen din unitatea de învăţământ respectivă.
Dacă, în urma verificărilor se constată existenţa unor nereguli, respectiv nerespectarea reglementărilor în vigoare, comisia din unitatea de învăţământ ia măsurile care se impun, care pot merge până la acordarea notei 1 (unu) pentru fraudă sau tentativă de fraudă.
Lucrările candidaţilor vor fi evaluate în centrele zonale de evaluare din alte judeţe decât în cele în care s-au susţinut probele. În acest sens, siguranţa lucrărilor va fi asigurată în baza procedurii privind modalitatea de transport şi prin măsuri specifice de natură a preveni situaţiile ce pot afecta desfăşurarea procesului de corectare.
Mirela NEAGOE