Întrucât educaţia, în diferitele sale forme, rămâne, în concepţia tuturor popoarelor, indiferent de apartenenţa religioasă, factorul determinant al devenirii fiinţei umane, la nivel mondial a fost marcată „săptămâna educaţiei globale” în perioada 16-22 noiembrie, prin numeroase evenimente culturale.
Elevii români şi de alte naţionalităţi din Italia, care studiază „Limbă, cultură şi civilizaţie românească” în proiectul cu acelaşi nume al Ministerului Educaţiei din România şi al Institutului Limbii Române din Bucureşti, au participat la o serie de activităţi culturale extraşcolare organizate de Şcoala „Mihai Eminescu” din Piteşti, sub patronajul Inspectoratului Şcolar Argeş şi al Organizaţiei „Salvaţi copiii!”. Aşa se face că aproximativ 100 de elevi din regiunile Lombardia, Piemonte (prof. Mirela Ungurean şi Ioana Antoniu), Toscana (prof. Vivianne Gherghel), Puglia (prof. Ana-Maria Tomaziu) şi Sicilia (prof. Mihaela Petrea) au contribuit cu lucrări de pictură şi desen, referate, fotografii reprezentative şi materiale confecţionate de ei, promovând pacea mondială, egalitatea de şanse şi dreptul la educaţie al copiilor din lumea întreagă. Aceste lucrări au fost evaluate şi expuse de un colectiv de profesori ai Şcolii „Mihai Eminescu”, din care a făcut parte şi profesoara Manuela Dovleac, aceeaşi care le-a lansat colegelor din Italia invitaţia de a se implica, alături de elevii români şi de alte naţionalităţi, în astfel de activităţi şi de comunicări ştiinţifice.
Merită amintit faptul că, prin coordonarea directorului unităţii, prof. dr. Marian Haiducu, există precedente privind colaborarea fructuoasă între şcoala pe care o reprezintă şi şcolile din Peninsulă. Pe de o parte, elevii piteşteni s-au dovedit dornici de a participa, prin corespondenţă, la competiţii şi la simpozioane organizate de partea italiană; pe de altă parte, elevii din Italia au fost încântaţi să colaboreze, de la aceeaşi distanţă, în limba strămoşilor lor şi în limba italiană, cu aceia a căror şcoală poartă numele unui simbol naţional şi universal: Mihai Eminescu.
Delia DUMITRICĂ, prof. LCCR-Milano, Lombardia
7 Comentarii
Maria Baci Oxana
Salutări de la Milanooo!!!
Sunt Maria Baci Oxana, trăiesc aici de 10 ani şi vă spun că sunt enorm de fericită find că am ajuns, ca, chiar peste hotare, să am oportunitatea să îmi învăț limba mai bine!!!
Liana Plavitu
Buna seara, sunt Liana Plavitu si sunt in Italia de 6 ani. Sunt foarte norocoasa ca am intalnit ocazia de a participa la acest curs de limba romana pentru a pastra conexiunea cu tara si cu traditiile ei. Va multumim mult pentru aceasta posibilitate!
Petrea
O oportunitate pentru copiii din afara granițelor țării natale sa mențină contactul cu limba, cultura și civilizația românească, sa cunoască și sa colaboreze cu elevi de aceeasi vârsta . Mulțumim pentru promovarea activitatii desfășurate .
Gabriel
Buna, ma numesc Gabriel si sunt din Milano, am 17 ani si locuiesc in Italia de aproximativ 10 ani. Vreau sa va mulțumesc pentru tot ce ați făcut si faceți in continuare pentru noi. Salutari!
Marian Haiducu
Mulțumim pentru promovarea imaginii Școlii Gimnaziale Mihai Eminescu Pitesti
Mirela
In contextul educației globale, conștientizarea culturală a propriei origini joacă un rol important în evoluția socială a elevilor români ce nu au avut ocazia să studieze în țară. Așadar, un prilej în plus de a înnoda ”afectiv” relații cu cei de ACASĂ. Mulțumim!
Manuela D
Evenimentele de acest fel trebuie sa fie o oportunitate pentru tinerii de pretutindeni ( si mai ales pentru cei legati de latinitatea limbii vorbite) pentru a promova valorile ,,globale”: pacea, cultura, nationalismul. Este o mare satisfactie, pentru toti cei implicati in astfel de activitati ,sa reinnoim relatiile dintre tinerii romani din toate colturile lumii(si nu numai). Multumim ziarului dvs. care promoveaza initiativele culturale!