Recent, în Piaţa Primăriei din Piteşti s-a desfăşurat un concurs de street dance, sub genericul „Total Battle”. La competiţia coordonată de coregrafii Lisa Schieb şi Marin Alexandru au fost invitaţi toţi practicanţii genului. Fiecare concurent a avut la dispoziţie un minut de dans freestyle pentru a-şi demonstra abilităţile, iar câştigătorii au fost recompensaţi cu diplome, cupe şi medalii.
Pentru că am vrut să intrăm în culisele concursului am stat de vorbă cu una dintre câştigătoare, Manole Annenicole Roberta Giorgia, dar şi cu una dintre organizatoare şi profesoare de dans, Lisa Schieb.
O decizie neaşteptată
Robbie, aşa cum îi spun prietenii şi familia, are 20 de ani şi este studentă la Facultatea de Arte Decorative şi Design din cadrul Universităţii de Arte din Bucureşti. A luat decizia de a participa la concurs pe neaşteptate, iar rezultatul a fost unul extraordinar: „A fost o decizie neaşteptată, pe care am luat-o cu o zi înainte de concurs. Am trecut printr-o accidentare, mai exact o ruptură parţială de ligament şi timp de 8 luni nu am mai participat la niciun concurs şi nici dans nu am mai avut voie să fac. Nu m-am oprit pentru că era pasiunea mult prea mare, în ciuda spuselor medicilor că nu voi mai putea dansa ori face sport, am avut încredere în corpul meu că mă pot recupera şi am reuşit”.
Pasiunea pentru dans o are de la o vârstă foarte fragedă: „Pasiunea mea pentru dans vine încă de când aveam 5 ani, părinţii mei au fost pasionaţi şi ei de dans în tinereţe, aşa că am avut de unde moşteni. Unde era muzică, eram şi eu, astfel s-a format dragostea pentru a dansa”.
„Un stil de viaţă”
Robbie este încrezătoare în talentul ei, hip hop-ul fiind stilul de dans preferat: „Întotdeauna dau tot ce am mai bun şi ce pot, fie că este concurs, fie că este spectacol. Particip cu încredere şi fac tot posibilul ca forma mea de exprimare să spună ceva publicului, prin atitudine şi prin mişcări de dans. Iubesc toate stilurile de dans pentru că fiecare este special în felul lui, însă îmi place foarte mult hip hop-ul, pentru că nu este doar un stil de muzică şi dans, este un stil de viaţă, iar oamenii care au trăit în cultura aceea au poveşti şi întâmplări; cred că asta m-a atras, mesajul”.
„Publicul îţi dă energie”
Dansează cu toată inima atunci când este în faţa unui public: „Când dansez în faţa unui public o fac cu inima, iar corpul se conectează cu muzica şi iese ceva foarte frumos. Publicul îţi dă energie de cele mai multe ori, dar când lucrurile nu merg întotdeuna cum îţi doreşti este de datoria ta ca artist să le faci cunoştinţă cu lumea în care trăieşti tu şi să îi faci să simtă ce simţi tu, de cele mai multe ori emoţie”.
Robbie îşi doreşte ca pe viitor să fie cea mai bună versiune a ei: „Îmi place foarte mult să mă vizualizez acolo unde îmi doresc să ajung şi mai puţin să mă gândesc cum o să fie, ce o să se întâmple. Pe viitor îmi doresc doar să ajung cea mai bună versiune a mea, să muncesc mai mult, să cresc pasiunea pe fiecare zi şi să pot să ating acele imagini din mintea mea pe care le văd de cele mai multe ori cu ochii deschişi”.
„Dansul aduce un plus vieţii”
În cele ce urmează am stat de vorbă cu Lisa Schieb, profesoară de dans şi organizatoare a concursului: „Alături de Marin Alexandru Antonio, un dansator şi un coregraf excepţional, şi cu ajutorul celor de la Centrul Cultural Piteşti, am organizat concursul de dans Total Battle 3. Concursul s-a desfăşurat pe categorii de vârstă şi a constat în runde de battle 1 vs 1 freestyle dance – adică fiecare dansează cum vrea şi cum simte, timp de 1 minut, pe melodia pusă de Dj. Au făcut atmosfera Dj Dee-Dee (Velicu Diana) şi MC Tavi (Mic Octavian).
În calitate de profesori încercăm să le dezvoltăm copiilor cât mai mult creativitatea, îndrumându-i să gândească, să conştientizeze ceea ce dansează şi să reuşească să-şi pună amprenta asupra propriilor mişcări de dans. Consider că acest tip de concurs necesită destul de mult curaj; să intri singur pe ringul de dans şi să dansezi cum simţi nu e ceva simplu, motiv pentru care ajută foarte mult la dezvoltarea personală a copiilor.
Indiferent de stil, dansul aduce un plus vieţii omului. Acesta ajută atât la sănătatea fizică, cât şi la cea psihică, oamenii beneficiind de o stare mai bună a vieţii. Copii, tineri şi vâstnici, cu toţii avem nevoie de un minim de mişcare”.