# Din cazurile depistate, aproape 100 au decedat între timp! Incidenţa acestei afecţiuni apare chiar la vârste de sub 40 de ani
Incidenţa cancerului mamar este în creştere în Argeş. DSP Argeş informează că, în 2018, au fost înregistrate 200 de cazuri noi şi 90 de decese. Comparativ, în anul 2017, au fost diagnosticate cu cancer mamar, la nivelul judeţului, 166 de femei şi 84 de paciente au pierit din cauza acestei boli.
În România, cancerul de sân ocupa, acum un an, prima poziţie cu o pondere a incidenţei de 25,1% (9 629 cazuri noi), la mare distanţă de cancerele de colon şi de col uterin.
Cancerul de sân diagnosticat tardiv sau netratat are o evoluţie gravă; depistat precoce prin screening mamar şi tratat corect creşte şansa de supravieţuire cu o bună calitate a vieţii.
O femeie din opt prezintă riscuri de a dezvolta cancer mamar! Factori de risc, precum sexul, îmbătrânirea, estrogenul, istoricul familial, mutaţiile genetice şi stilul de viaţă nesănătos pot creşte posibilitatea dezvoltării cancerului de sân.
Reducerea factorilor de risc şi efectuarea chimioprevenţiei sunt două măsuri principale de prevenire a cancerului mamar. Cu toate acestea, există un drum lung în conştientizarea gravităţii acestuia.
Programul de prevenţie, depistare, diagnostic şi tratament precoce al cancerului de sân se va derula, în România, pe o perioadă de cinci ani şi presupune testarea a peste 30.000 de femei, dintre care jumătate aparţinând categoriilor vulnerabile din punct de vedere socio-economic: zone defavorizate, mediu rural, fără loc de muncă, grupuri etnice vulnerabile.
Proiectul va acoperi patru regiuni de dezvoltare, Nord Vest şi Vest, respectiv Nord Est şi Sud Est. Din fondurile de finanţare ale Programului se vor asigura gratuit servicii de screening prin testare mamografică, evaluări ecografice ale leziunilor mamare incipiente depistate, biopsierea şi confirmarea anatomopatologică a leziunilor suspecte şi preluarea în tratament a pacientelor confirmate cu leziuni mamare incipiente. De asemenea, programul prevede acţiuni de educare şi informare a femeilor, precum şi de sprijinire şi consiliere a celor diagnosticate.
Conform Ministerului Sănătăţii, acest program pilot va furniza ghiduri şi protocoale de testare, diagnostic şi tratament ale cancerului de sân, va pregăti personal medical şi va dezvolta infrastructura, astfel încât să poată fi extinsă testarea la nivel naţional.