# Informaţii de ultimă oră obţinute în urma unei discuţii cu şeful de la „Paşapoarte”, Eduard Uscatu.
Tot mai mulţi argeşeni fac coadă la „paşapoarte”, numărul mare de solicitări putând fi interpretat şi ca un indicator de… bunăstare. Astfel, dacă în 2009 se înregistra o medie de 100 de cereri pe zi, treptat numărul lor a crescut, culminând anul acesta cu o cifră dublă de cereri.
La sediul Serviciului Pașapoarte vin zilnic aproximativ 200 de cetăţeni (în anumite perioade şi 250) care intenţionează să călătorească peste hotare, în ţări din afara graniţelor UE.
Din discuţia purtată cu şeful de la paşapoarte, comisarul-şef de poliţie Eduard Uscatu, am aflat cum se poate evita îmbulzeala de la sediul instituţiei.
Programarea la „Paşapoarte”, pe internet
„Suntem preocupaţi de confortul cetăţenilor, în mod special al copiilor. Ne dorim să nu fie speriaţi sau agitaţi din pricina aglomeraţiei. Din acest motiv, recomandăm pe cât posibil programarea pe internet. Cererile se pot depune în baza unei programări pe site-ul epasapoarte.ro sau, dacă veniţi direct la sediu, în baza bonurilor de ordine care se dau începând cu ora 8:30 şi sunt valabile doar pentru ziua în curs” – ne-a transmis comisarul.
Avantajul, evident, este de partea cetăţeanului care îşi face programare pe internet. Serviciul funcţionează extrem de precis, cererile fiind preluate din şapte în şapte minute. Sunt trei ghişee disponibile (unul dintre acestea strict dedicat programărilor online), deschise de Luni până Vineri între orele 8:30 – 16:30, cu excepţie în ziua de joi când programul este de la 8:30, până la 18:30.
Ghişee mobile
„Pentru a face faţă numărului din ce în ce mai ridicat de solicitări, am deschis trei ghişee mobile la Curtea de Argeş, Câmpulung şi Mioveni. Sunt angajaţi de la Piteşti care se deplasează în respectivele locaţii, iar eliberarea se face doar în urma programărilor online.” – a precizat Eduard Uscatu.
Documente necesare şi tipuri de paşapoarte
Pentru adulţi, documentele necesare la eliberarea unui paşaport sunt cartea de identitate, dovada taxei şi paşaportul anterior (dacă există). Pentru minori, este suficient să aduceţi certificatul de naştere în original. Desigur, prezenţa copilul este obligatorie pentru a fi fotografiat. În termen de specialitate, ne referim la prelucrarea imaginii faciale.
Este bine de ştiut că există două tipuri de paşapoarte: unul simplu electronic, celălalt simplu temporar.
În cazul paşaportului simplu electronic taxele şi caracteristicile sunt următoarele:
Pentru persoane cu vârsta de peste 18 ani: valabilitate 10 ani şi taxă de eliberare 258 lei
Pentru persoane cu vârste între 12 şi 18 ani: valabilitate 5 ani şi taxă de eliberare 258 lei
Pentru persoane cu vârsta mai mică de 12 ani: valabilitate 3 ani şi taxă de eliberare 234 lei.
Taxele se achită la Finanţe / Trezorerie, CEC, Poşta Română (aici se percepe şi un comision de 10 lei la paşaportul electronic, respectiv 5 lei la cel temporar), iar termenul de eliberare este de 14 zile calendaristice.
Paşaportul simplu temporar are valabilitate un an şi a fost conceput pentru situaţii de urgenţă care necesită o deplasare grabnică. Deşi termenul de eliberare e mai scurt (până la 3 zile lucrătoare) şi taxa mai mică (96 lei), nu oricine poate primi un asemenea paşaport. Urgenţa deplasării trebuie dovedită cu documente care să exemplifice situaţia: motive personale, familiare sau medicale.
O excepţie exploatată de anumite persoane pentru obţinerea rapidă a unui paşaport temporar este refuzul paşaportului electronic din motive… religioase.
Informarea familiilor în cazul unor evenimente
„Un aspect mai puţin cunoscut de către publicul larg este existenţa unui compartiment de „restricţii” în cadrul serviciului. Toţi cetăţenii români care au o restricţie sau măsură a instanţei de judecată de a nu părăsi ţara sunt verificaţi şi facem inclusiv deplasări la domiciliul acestora. Avem, de asemenea, o bază de date cu toţi cetăţenii arestaţi în străinătate, decedaţi în străinătate şi minori abandonaţi. Noi primim informările şi anunţăm familiile în aceste situaţii” – a conchis Eduard Uscatu.