Multe lucruri măreţe au fost promise în judeţul Argeş, dar foarte puţine s-au realizat! Unele le putem numi adevărate fantezii. Vă prezentăm câteva. Citiţi şi… cruciţi-vă!
Un miliard de euro
Într-o campanie electorală pentru şefia Consiliului Judeţean, deputatul (pe atunci) Adrian Miuţescu (PNL) promitea să răstoarne munţii în Argeş. Oferta sa era miraculoasă: să aducă investiţii de un miliard de euro pentru judeţul nostru, în special în infrastructură. Nu ştim dacă banii ăştia au intrat în Argeş în ultimii 27 de ani pentru infrastructură, darămite într-un mandat de şef la CJ. Plasăm această „gogoaşă” pe locul I într-un top al celor mai trăsnite promisiuni lansate în Argeş vreodată.
Staţiuni… în vis
Unii au staţiuni de vis, noi avem staţiuni… în vis. Nu-i bai, relief frumos avem, munţii cei mai înalţi sunt la noi, drumul cel mai spectaculos din ţară tot la noi este… Ni s-au promis şi staţiuni. Una la Moliviş, cu pârtii de schi, cu observator astronomic, cu turbărie, microhidrocentrale… Proiectul a fost abandonat şi riscă să se aleagă praful de el dacă nu se intervine rapid. În masivul Leaota ni s-au promis alte două staţiuni de schi. Nici măcar studiile nu sunt gata, ce să mai vorbim de turism! Să mai amintim de gările de tren visate prin Făgăraş, de hotelurile şi spa-urile creionate prin master-planuri de tot soiul… În Argeş avem o singură staţiune certificată, cu profil balnear. Alţii scot bani grei din turism, noi facem… planuri.
Arie protejată
Prefectul Cristian Soare a lansat proiectul de transformare a pădurii Trivale în arie protejată. Plămânul verde al Piteştiului (şi nu numai) a fost perforat însă de defrişări şi de construcţii care nu ar fi trebuit să existe într-o arie protejată. La primul mandat de prefect, Soare nu a avut succes. Acum, la al doilea, ne spune că proiectul este făcut 99%, dar rămâne ca noul ministru al Mediului, piteşteanul Daniel Constantin (care promitea acelaşi lucru în 2012) să se ocupe de… 1%. Până una-alta, însă, Guvernul a pus ochii pe zona Făgăraş, pe care o declară parc naţional, blocând astfel investiţiile în turism. Unde dai şi unde crapă!
Arpechim
Nici industria nu a scăpat de măreţe planuri şi promisiuni deşarte. Să luăm ca exemplu platforma „Arpechim”. Privatizată şi preluată de OMV, aceasta s-a divizat, fiind acum o rafinărie pe punctul de a fi demolată şi o petrochimie ce depinde de Oltchim (ea nu funcţionează şi nimeni nu o vrea). Câteva sute de angajaţi au mai rămas pe platforma pe care altădată veneau la muncă peste 10.000 de oameni. Miniştrii de la Inudustrii şi Economie (printre care şi actualul deputat de Piteşti Adrei Gerea (ALDE) s-au lăudat că vor salva fosta perlă a industriei argeşene, că vor prelua la stat rafinăria, că o vor integra într-un sistem unitar cu petrochimia şi cu Oltchim şi că vor găsi investitorii capabili să readucă totul la lumină. Halal rezultat! Uitaţi-vă la trista imagine a complexului gigantic de la intrarea în Piteşti al cărui simbol, flacăra mereu arzândă, s-a stins (definitiv, credem noi!).
Metrou uşor
O altă „gogoaşă” s-a dovedit la vrea respectivă linia de metrou uşor între Piteşti şi Mioveni. Consiliul Judeţean a făcut demersuri în acest sens, a găsit consultaţi asiatici şi germani, dar totul a rămas… promisiune. Aşa cum au rămas şi planurile legate de un aeroport la Câmpulung Muscel, de înfiinţarea unor parcuri industriale sau de construirea celei de-a doua centuri ocolitoare a Piteştiului. Şi când te gândeşti că într-o altă campanie electorală, un şef al unui partid cu profil socialist (avea sediul pe strada Mihail Kogălniceanu din Piteşti) promitea metrou… suspendat între Prundu şi Bascov, pentru a degreva traficul rutier din municipiul reşedinţă de judeţ al Argeşului!
Ar mai fi şi alte exemple, dar ne oprim aici. Nu de alta, dar nu avem atâta spaţiu tipografic pentru câte gogoşi ni s-au livrat de-a lungul anilor!
Claudiu DIŢA