După alerta „e-coli”, ale cărei cauze nu prea au devenit clare, iată că, în Argeş, a apărut alta: apa de la izvoare. Se spune ba că este potabilă la unele, ba că la altele nu este, ba că un element este peste standarde, dar că nu este periculos… Periculos de-a dreptul este modul în care instituţia sanitară de profil răspunde: contradictoriu, confuz, necredibil.
Faptul acesta nu-i întâmplător. N-aţi observat? Sesizăm un lucru nelalocul lui, îl numim, ne dăm seama că trebuie luate măsuri, dar degeaba! Rămâne doar tânguiala mioritică! Aţi văzut, la fiecare izvor din Piteşti, un tabel oficial, la zi, cu rezultatele analizelor? Aţi văzut o manieră oarecare în care avertismentul să fie vizibil peste tot?
Rămâne doar dăunătorul „am băut şi n-am murit!” Rămâne suspiciunea că alerta cu izvoarele, în aceste zile caniculare, se datorează interesului ca supermarketurile să-şi vândă apa… Aşa o fi? Nu cred! Linişte, tăcere; doar unele semnale din mass-media fac ca apa potabilă/nepotabilă să rămână un subiect de actualitate! La noi, vorba românului, „toate o apă şi-un pământ!” Apropo de pământ: nu ascunde nimeni – dintre cei interesaţi – că şi-ar dori cât mai mult pământ în buricul Piteştiului.
În timpul campaniei electorale, „Argeşul” a atras atenţia Primăriei Piteşti, primarului şi viceprimarului că un grup masiv de locatari din centru le-a trimis celor doi o sesizare. Cetăţenii sunt decepţionaţi. Primăria nu le-a dat nici cel mai mic semnal că ceea ce ei au sesizat ar interesa pe cineva!!!Acum, când viceprimarul Ionică a ajuns primar, credem că legal şi de bun-simţ ar fi ca sesizării să i se dea curs. Domnule primar Ionică, faptul că aţi fost ales doar de 8 la sută dintre piteşteni trebuie să vă dea de gândit. Faptul că neglijaţi sau întoarceţi pur şi simplu spatele unei sesizări formulate de 12 (douăsprezece) blocuri (!!!) este atât de scandalos, încât nu ştiu dacă realizaţi, dar aceşti oameni pot să se constituie într-o „masă critică” ce vă poate contesta autoritatea administrativă.
Ce vor, de fapt, cetăţenii? Să staţi de vorbă cu reprezentantul lor şi să le spuneţi răspicat: cum poate cineva să primească – ar fi posibilă această bătaie de joc?!? – avize legale pentru a construi într-o zonă şi aşa sufocată, din lipsa unor locuri suficiente de parcare? Problema este gravă, trebuie – aveţi obligaţia legală! – să informaţi Consiliul Local, pentru a stopa orice tentativă de a nesocoti apelul locatarilor din 400 de apartamente. Asta vor cetăţenii!
„Toate o apă şi-un pământ” în ochii dv, domnule primar Ionică? Adică nimic nu vă mai trezeşte întru apărarea cetăţenilor, pe dv. şi aparatul Primăriei? Vă înscrieţi şi dv. în de acum cunoscuta apreciere: toate instituţiile sunt la fel, fără reacţie! Cetăţenii de la blocurile A1-A10, Aa şi Ac, din b-dul I.C. Brătianu, aşteaptă grabnic un răspuns. Altfel sunt nevoiţi – afirmă ei – să i se adreseze DNA, instituţie care mai face… curat în ţara asta! Dacă instituţiile statului au devenit, toate, „o apă şi-un pământ”, la fel, fără reacţie, măcar DNA arată că nu-i la fel! Spre nefericirea multora!
Traian ULMEANU
Un Comentariu
Elena Delia Dumitrica
Domnule editorialist, probabil ca diminutivele nu sunt deloc intamplatoare! Poate ca „Ionicā” (Doamne, imi aminteste de Ionel din schita „Vizitā”!) isi doreste doar…locsoare libere in centru, nu locuri libere. Eu, personal, am fost pasionata de relevanta numelor in ceea ce priveste caracterul/personalitatea unora. De unde înāltime? De unde complexitate? De unde…māretie, dom’ne ?