Târgul „Toamna piteşteană” care a avut loc în Piaţa „Vasile Milea” nu s-a închis, ci, aşa cum v-am informat, continuă în noua piaţă agroalimentară en-gros din zona Bowling. Potrivit directorului Serviciului Public de Exploatare a Patrimoniului, Constantin Zichil, producătorii şi comercianţii au la dispoziţie mese şi locuri de vânzare asigurate gratuit de către municipalitate.
Luni-dimineaţă, primii comercianţi deja îşi făcuseră apariţia în noua piaţă. Ieri-dimineaţă, numărul acestora era în creştere, iar clienţii au început să vină. Aveau şi motive, fiindcă marfă pentru pregătirea cămării de iarnă e din belşug, pe alese şi de calitate. Pe noile mese sunt etalaţi struguri, ardei graşi, ardei kapia, gogoşari, roşii, mere, prune, gutui, pere, usturoi, cartofi, vinete, varză, ceapă, fasole, conopidă, ţelină etc, preţurile fiind similare cu cele din Piaţa „Milea”. De asemenea, gospodinele care nu stăpânesc prea bine reţeta acriturilor, pot cumpăra borcane cu murături preparate în gospodărie, gogonele, zacuscă, gem şi dulceaţă făcute în casă. În curând vor apărea şi butoaiele cu varză murată, dar deocamdată e prea cald. Unele produse sunt vândute vrac, altele deja ambalate la saci de 5 sau 10 kg, după dorinţa muşteriilor.
Comparativ cu cealaltă piaţă de gross din municipiu, cea de la Bowling este superioară din toate punctele de vedere. În primul rând, şi negustorii, şi clienţii au la dispoziţie o parcare cu peste 100 de locuri iluminată pe timp de noapte şi supravegheată de agenţi ai Poliţiei Locale. Iar administraţia locală pune la bătaie, cum se zice, spaţii curate, cu tâmplărie termopan şi sursă proprie de electricitate, dar şi căsuţe din lemn care au şi ajuns pe platou. De asemenea, noua piaţă en-gros este prevăzută cu grupuri sanitare curate şi mai ales bine utilate, care oferă condiţii civilizate începând cu scaune de toaletă de la care nu lipsesc colacul şi capacul, până la hârtie igienică, materiale de curăţenie, săpun lichid, chiuvete cu apă caldă şi rece, oglinzi şi uscător electric de mâini. De întreţinere se ocupă personal anume angajat, care are grijă să nu lipsească nimic din cele necesare (dacă şi la spitale ar fi la fel…)
Sigur, lucrurile sunt abia la început, dar ideea Primăriei Piteşti de a le oferi producătorilor şi negustorilor un loc care să asigure condiţiile unui comerţ civilizat este mai mult decât lăudabilă, iar primarul Ionică merită felicitat fiindcă s-a ţinut de cuvânt. Primul pas a fost făcut. Odată cu instalarea comercianţilor, suntem siguri că vadul se va forma încet, dar sigur, fiindcă aşa e la orice început. E mult până ce lumea se va obişnui cu noua piaţă care, aşa cum am precizat, este cu totul altceva decât ceea ce fusese cândva.