O unealtă tradiţională, demnă de Cartea Recordurilor, se pregăteşte să meşterească Ion Rodoş, „părintele” celui mai mare linguroi din lume, ce îi aparţine Centrului Cultural Mioveni. Cioplit în lemn de tei, tacâmul lui… Flămânzilă este înalt de aproape 17,8 metri, iar lăţimea căuşului atinge 1,5 metri, uriaşa piesă de tacâm fiind înscrisă în „Guiness Book” în vara anului 2013.
De data asta, vestitul meşter popular argeşean se căzneşte să confecţioneze într-o localitate din mediul rural cea mai mare mătură din nuiele de pe mapamod. Gigantul târn este doar una dintre atracţiile sărbătorilor în lanţ prilejuite de ziua comunei Ţiţeşti. La unealta de curăţenie se munceşte de zor în localitatea ce aniversează, în aceste zile, 395 de ani de la prima atestare documentară. Pentru doborârea recordului mondial în materie de mături, Ion Rodoş are drept ajutoare circa 200 de elevi din Ţiţeşti, meşterul coordonând pentru acest scop o tabăra şcolară de creaţie.
Nu ştim pe cine vrea să… măture cu târnul Gheorghe Savu, primul gospodar al Ţiţeştiului, cert este că punctul culminant al evenimentului aflat în plină desfăşurare este la 25 iunie, când după o slujbă de pomenire a eroilor, o paradă a fanfarei de la Mioveni şi o festivitate de premiere a copiilor cu rezultate excepţionale la învăţătură, respectiv a cuplurilor care au împlinit 50 de ani de la căsătorie se încinge un spectacol pentru toate gusturile.
Voia bună este întreţinută de interpretele de muzică populară Niculina Stoican şi Olguţa Berben, manelistul Vali Vijelie, Ansamblul „Carpaţi”, grupul vocal bărbătesc „Doruri muscelene”. Pe scenă urcă şi o suită de artişti locali.
Programul manifestării organizate de Primăria şi Consiliul Local Ţiţeşti este realizat în complicitate cu Argentina Culcuş, primarul fiind consiliat de fosta şefă a Centrului Cultural Mioveni (soţul este fiu al comunei).
M. NEAGOE