Sunt instrumente muzicale și elemente de tradiție pe care mulți dintre noi nu le cunoaștem și care trăiesc prin pasiunea celor care le duc mai departe. Unul din ele este ,,țitera”, instrument mai puțin cunoscut, dar care a încântat publicul luni, la Centrul Cultural din Pitești.
Cei care l-au folosit, patru puști de 13 ani, interpreți din satul Galeșu (comuna Brăduleț), sub coordonarea profesorului Vasile Constantin Tică. Dincolo de muzica la țițeră, evenimentul a fost unul interactiv, plin de zâmbete și emoții.
Discuțiile au plutit cu entuziasm copilăresc, iar prof. Vasile Constantin Tică, meșter popular din comuna Brăduleț, a fost și amfitrion al spectacolului. A povestit despre satul unde s-a născut și a copilărit sau despre cum a învățat să cânte la țiteră.
Așa sună țitera
„Prima mea scenă cu țitera a fost pe prispă. Coboram instrumentul din pod și apoi îl urcam înapoi după ce terminam de lucrat cu el.”
Încă de mic a deprins tainele meșteșugului și a învățat cum să construiască un astfel de instrument. A existat la Brădet, în sat, o formație de țiteră, dar a rămas populară doar printre localnici și nu a ajuns la spectacole pe scene mari.
„Sârba”, ,,Pe o pală de fân cosit”, ,,Prin pădure prin Brădet” și „Ungurica” au fost câteva piese interpretate la curiosul instrument.
Andreea GIULEA
2 Comentarii
Goargăș
Vă rooooog, țiteră nu țițeră. În caz contrar, se pierde toată frumusețea articolului!
George Olteanu
Corectat, mulțumim