Jachetele sunt probabil printre cele mai populare articole de vestimentație în rândul bărbaților și element central în orice ținută. Cu o bună diversitate de modele și multe posibilități de utilizare, jachetele pentru bărbați și-au înmulțit stilurile de-a lungul anilor și astăzi oferă opțiuni pentru toate gusturile și nevoile. Iată mai jos care sunt cele mai populare modele de jachete bărbați pentru care puteți opta și în această primăvară.
Jachetă din denim
Jacheta clasică din denim, cu o croială mai strânsă pe corp, două buzunare la înălțimea pieptului închise cu clape, două cu fantă pe abdomen, nasturi metalici, guler și cusături contrastante. Este o piesă vestimentară clasică, creată de Levi’s la sfârșitul anilor 1960 și a fost imitată sau regândită de foarte multe branduri și case de modă. Astăzi, există variații de jachete bărbați după acest model din alte materiale decât denimul. O jachetă din denim poate fi purtată cu blugi mai închiși la culoare, oferin dun aspect casual și tânăr oricărui look.
Jachetă bomber sau aviator
La începutul aviației, în anii 1910, cabinele piloților erau deschise, așa că era necesar să existe o ținută întreagă care să protejeze de vânt și frig intens. Jacheta bomber originală era din piele cu guler înalt căptușit cu blană. Închisă cu fermoar, o noutate pe vremea aceea, avea în continuare manșete elastice care protejau de vânt și buzunare mari. Astăzi modelul este mult mai minimalist, gulerul fiind înlocuit cu un guler din același material ca și manșetele și buzunarele cu fante pentru a proteja mâinile pe laterale. Pielea este încă folosită la scară largă, dar twillul, nailonul și chiar blugul sunt și ele utilizate pentru a produce acet tip de jachete bărbați.
Jachetă militară
Croiala mai dreapta, inițial din twill, a apărut în anul 1938, creată de armata americană. Cu patru buzunare tip cargo pe față (două pe piept și două mai mari pe abdomen) și epoleți pe umeri, jacheta militară va fi de obicei verde olive, kaki sau camuflaj, deși prima variantă este cea mai clasică. Adaugă mult aspectului rocker sau chiar aspectului casual cu o notă mai rustică și mai radicală. De-a lungul timpului modelele s-au schimbat și există unele jachete bărbați militare din nailon și alte țesături sintetice, dar modelul twill este în continuare cel mai popular.
Jachetă varsity
Geaca tipică de școlar american, arată ca un bomber, dar are elemente care îi conferă o senzație mai sportivă, precum mâneci în diferite culori pe spate, pe lânga dungi, de obicei pe manșete și tiv din material elastic. Un alt detaliu important este închiderea realizată prin capse și nu prin fermoar. Cele mai comune materiale pentru realizarea acestor jachete bărbați sunt nailonul și pielea, dar este posibil să găsiți modele cu părți din catifea, plasă sau flanel. Elementele acestor jachete le fac să fie mult mai casual, fiind perfecte pentru a fi combinate cu articole de bază precum tricouri albe, blugi sau pantaloni chino.
Jacheta biker
Un clasic pentru bărbați, este unul dintre primele lucruri care ne vin în minte când vorbim despre o jachetă de piele. Reverul mare, jumătate de fermoar peste piept și cureaua cu cataramă metalică de la bază fac această jachetă inconfundabilă. Stilul acestei jachete a cucerit motocicliștii și rockerii, dar nu doar pe aceștia. Modelul este unul dintre cele mai bine vândute, fiecare brand important a produs deja o jachetă de piele asemănătoare Perfecto creată de New Yorker Schott.
Jachetă Safari
Jacheta safari seamănă cu sacoul militar, inclusiv cele 4 buzunare frontale închise cu clape, dar croiala este mai slim și reverul este alungit. Totuși unele jachete cu guler, cum ar fi cea a truckerului, sunt considerate și ele ca atare, așa că să acceptăm că pot avea două versiuni, precum bomber-ul clasic și cel actual, de exemplu. Unele jachete safari pot avea o curea în talie care poate fi purtată închisă cu o cataramă sau un nod. Întrucât este o piesă concepută pentru a fi folosită în savană, ne putem imagina că țesătura sa este rezistentă și într-o culoare neutră, așa că alegerea twillului bej sau kaki este cea mai comună.