„Masca, distanță socială, izolarea, ne-au înstrăinat, ne-au dezumanizat, ne-au smuls din noi sentimentele nobile precum mila și empatia…” Idei-clișeu pe care le auzim des. Zeci de tineri au demonstrat contrariul.
ȘOCUL
Centrul Piteștiului, ieri seară, în jurul orei 19. Un bărbat în jur de 45 de ani trecea prin dreptul magazinului Trivale. Cade din picioare, ca secerat și se prăbușește pe pavelele reci. Dacă n-ar fi avut caciula care să atenueze impactul, izbitura i-ar fi însângerat capul. E vremea în care mulți tineri se află la promenadă. Unii se plimbă, alții grupați socializează pe bănci, zgomotoși si veseli. Imaginea bărbatului care cade li se derulează în fața ochilor ca-ntr-un flash de fracțiune de secundă. Toți martorii rămân înmărmuriți. Un țipăt scurt taie liniștea. O adolescentă se repede spre bietul nefericit. Se fâstâcește. Nu știe ce să facă și cum să îl ajute. Prima ei grijă, să îi tragă omului masca de pe față, pentru ca el să poată respira mai bine. Alți tineri se apropie și ei. Fiecare vrea să contribuie cu ceva dar nimeni nu știe cum. Cineva murmură: „e mort!” Într-adevar bărbatul nu mai dădea semne de viața. Verdictul cade ca plumbul. Adolescenta cea curajoasă se depărtează câțiva pași, șocată. Cuvantul „moarte” zboară prin mulțime. Și îngrozește.
ACCES GREU AL SALVĂRII
Multi oameni au sunat la 112 din dorința de a fi utili. După aproximativ 7 minute ambulanța se aude din depărtare. Coboară de pe B-dul Eroilor cu mare viteză. Se pierd însă secunde bune, din cauza mașinilor din parcarea de la Cercul Militar, accesul fiind greoi. O parte a echipajului Smurd aleargă spre locul indicat de un trecător.
SE TERMINĂ CU BINE
Între timp, cu câteva clipe înainte de sosire ambulanței, în mod surprinzător, bărbatul a început să își miște brațele spasmodic. Oamenii adunați au răsuflat ușurați. Bolnavul care avusese o criză de epilepsie începea să își revină uimitor. Tinerii care îl înconjuraseră au prins curaj. Unul i-a oferit apă, altul șervețele, fiecare vorbe bune și de încurajare. Cadrele medicale au intervenit și l-au urcat pe bietul om în ambulanță, tot cu sprijinul unui binevoitor. Între timp și un echipaj al Politiei și-a făcut apariția. După ce medicii i-au acordat bărbatului primul ajutor preț de câteva minute chiar în ambulanță, mașina Smurd a demarat în trombă.
FIBRA CREȘTINĂ
Tinerii au rămas vreme îndelungată să comenteze, bucuroși că au fost de ajutor. În definitiv, o criză de epilepsie nu e ceva extraordinar. Se petrec de câteva ori pe an pe străzile marelui oraș. Dar totuși întâmplarea are o semnificație aparte prin desfășurarea ei. Tinerii care au intervenit și s-au agitat din dorința de a fi de folos, au demonstrat cu prisosință că nu este precum au profețit mulți psihologi și sociologi. Prin faptele lor, pare să fi spus: „Nu! În ciuda pandemiei, distanțarea sanitară nu ne-a îndepărtat. Mila nu a dispărut, bunătatea nu a apus, umanitatea nu s-a risipit, solidaritatea nu a murit. Iar fibra creștină a dăinuit…”