Biblioteca Judeţeană a găzduit de curând un eveniment editorial prin care şi-a făcut debutul o nouă iubitoare a literelor. Amalia Ghilencea, studentă la Facultatea de Litere din Piteşti, a lansat împreună cu scriitorul Vasile Dorin Ghilencea, de care o uneşte nu numai pasiunea de a scrie, ci şi o legătură de sânge, acesta fiind chiar bunicul tinerei, volumul numit „Trioletul marelui verb”, ce cuprinde în paginile sale o îmbinare perfectă între clasic şi modern.
„«Trioletul marelui verb» este o carte cu doi autori, întrucât Vasile Dorin Ghilencea a dorit s-o lanseze la apă şi pe nepoata sa, Amalia. Este un roman în buna tradiţie a autorului, o scriitură clasică ce vine din secolul trecut cu o manieră epică pe care o înţeleg şi copilul, şi adultul. Volumul îl putem numi unul a experienţelor de viaţă. De asemenea, are şi puternice accente moralizatoare, este un roman al ţăranului care nu ştie să fie nici orăşean, dar nu a putut să rămână nici în mediul în care s-a născut, o operă a exilatului între două lumi care va rămâne mereu cu un picior în lumea satului, către care se întoarce de fiecare dată cu nostalgie, sperând să trăiască în cărţile sale ce n-a reuşit să trăiască în realitate. Cu celălalt picior se află în oraş, care i-a fost de bun augur, în care şi-a găsit mijlocul să se exprime. Cum am spus, cartea a fost realizată împreună cu nepoata sa, care, aflată la început de drum, şi-a pus amprenta asupra volumului prin alte valori, iubirea exprimându-se în cu totul alţi termeni decât cei pe care îi prezintă bunicul său”, a spus Denisa Popescu, care a stârnit interesul de lectură al celor prezenţi în sală.
„Am publicat în revista «Carpatica» mai multe scrieri de-ale mele, iar domnul Ghilencea, plăcându-i stilul meu, mi-a propus să colaborez cu dânsul la acest proiect şi am acceptat cu foarte mare drag. Romanul conţine părţi ale curentului clasicist, proprii lui Vasile Dorin Ghilencea; eu am venit cu partea modernă a romanului, iar din colaborarea noastră a ieşit ceea ce am lansat astăzi”, a adăugat timidă şi emoţionată tânăra scriitoare.
Ne dorim ca şi în viitor să avem în faţa noastră tineri iubitori de litere, de scris, care să vină cu idei noi şi gânduri frumoase aşezate atent între paginile unor cărţi care să impresioneze şi să ne facă mândri.
Ioana RADU