În preludiul unui eveniment editorial important pentru lumea medicală din judeţ, doctorul neurochirurg Mihai Popescu a fost, ieri, invitatul emisiunii „Subiect de presă”, realizată de Cristina Munteanu şi Mihai Golescu la postul de televiziune „Antena 1” Piteşti. „Îl simţiţi pe Dumnezeu că vă asistă în timpul operaţiilor?” – a întrebat dl Golescu. Ce a răspuns „tatăl” neurochirurgiei de la Piteşti citiţi în ceea ce urmează.
Cel mai complex organ
Doar 5% cunoaştem din posibilităţile creierului. Faceţi socoteala că un neuron are până la 380.000 de conexiuni cu alţi neuroni. Un creier care are 1,400 kg-1,500 kg, adică 2% din greutatea omului, primeşte 20% din cantitatea de sânge pompată în corpul uman. Conexiunile creierului sunt extrem de complicate. „Sistemul nervos e cel mai complex organ. E mai complex decât calculatoarele şi navele spaţiale. E atât de complex, încât nu ştim, efectiv, ce performanţe poate avea”, a spus neurochirurgul.
Întrebat de dotarea secţiei de neurochirurgie, dr. M. Popescu a sugerat că e loc de mai bine. „Mulţumit nu poţi să fii niciodată, fiindcă tehnologia evoluează în asemenea viteză încât un aparat care azi e foarte nou şi competitiv, peste doi ani e deja uzat moral. Ar mai fi multe de făcut, dar pentru partea de urgenţă şi pentru patologia pe care o abordăm s-au făcut lucruri bune în spital. Medicina reală e medicina de urgenţă. Clipele hotărâtoare sunt când vine omul în urgenţă cu plagă cranio-cerebrală, cu hematom ori cu paralizie”, a spus invitatul din platou.
„Nu e nicio ruşine să înveţi”
Considerând că „nu este nicio ruşine să înveţi de la alţii care sunt în lumea de sus a neurochirurgiei”, dr. M. Popescu a operat, adesea, şi în străinătate, alături de mari profesori ai domeniului. Stropul de emoţie a fost adus, în platoul de televiziune, de întrebarea d-lui Golescu: „Când sunteţi în sala de operaţie, simţiţi cumva că îmbrăcaţi cămaşa lui Dumnezeu? Îl simţiţi pe Dumnezeu că vă asistă?” „În timpul operaţiei există câteva momente când te simţi şi chiar eşti Dumnezeu. Şi te gândeşti că o mică eroare, o mică greşeală, un lucru făcut nu tocmai cum ar trebui îl poate lăsa pe omul care e sub cuţitul tău cu nişte defecte, cu nişte dizabilităţi, cu nişte probleme pentru care te simţi răspunzător. Sfinţia Sa Calinic spunea, la un moment dat, că tot ce facem noi e lucrarea lui Dumnezeu, care ne conduce mâna şi mintea să facem ceva ca lumea. Îl simţim. Şi credem. E o răspundere mare şi de aceea meseria asta trebuie făcută cu seriozitate şi cu ştiinţă. Medicina pe care o practicăm noi e tot ce nu este scris în carte”, a explicat invitatul din platou.
Profesorul Ciurea, la Piteşti
Prof. univ. dr. Mihai Popescu, membru al unor societăţi prestigioase de neurochirurgie, „tatăl” neurochirurgiei de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Piteşti, a scris o carte în memoria primului om care a operat pe coloană în România, doctorul Gheorghe Panoza. Această lucrare ştiinţifică („Discopatia vertebrală cervicală”) va fi mâine lansată, la Universitatea din Piteşti, un alt protagonist al evenimentului editorial fiind prof. dr. neurochirurg Alexandru Vlad Ciurea. „Profesorul Ciurea, fost vicepreşedinte al Societăţii Mondiale de Neurochirurgie, este un eminent neurochirurg, un creator de şcoală, actualmente director ştiinţific la un mare spital privat. Este la fel de verde ca şi pe vremea când ne învăţa pe noi. Are câteva sertare de titluri şi diplome. Este un om deosebit, la care întotdeauna poţi merge să îi ceri un sfat, o părere. E o onoare pentru noi, ca medici, să-l primim pe profesorul Ciurea la Piteşti”, a spus recunoscător dr. Mihai Popescu.
Dr. M. Popescu are un fiu medic neurochirurg la Spitalul „Bagdasar-Arseni” Bucureşti şi o fiică stabilită în Franţa.