În anul 1935, marele folclorist Constantin Brăiloiu a trimis la Festivalul internaţional de folclor din Anglia o formaţie de căluşari din Pădureţi (Lunca Corbului). Iată cum descrie revista „Folk Dancers” momentul căluşarilor argeşeni: „Dougas Kennedy a trebuit să cutreiere Londra după usturoi proaspăt deoarece căluşarii din Argeş au refuzat să urce pe scenă fără usturoi proaspăt la steagul ritual, despre care ei credeau că conferă puteri supranaturale venite de la iele”. Desfăşurat în Londra, festivalul de acum 81 de ani avea să fie câştigat de „voievozii peste vârtejuri de simţire” din Pădureţi. Mai mult de atât, când englezii au văzut cum joacă ai noştri de le sfârâie călcâiele i-au botezat „Tigrii Carpaţilor”.
De-a lungul celor opt decenii, tradiţia căluşului s-a păstrat în Lunca Corbului, la fel şi denumirea grupului de dansatori. Ştafeta a fost preluată de elevii Şcolii „Constantin Cristescu”. Coordonată de profesorul Alexandru Constantinescu, actuala formaţie „Tigrii Carpaţilor” are un palmares impresionant, participând cu succes la numeroase competiţii de profil.
Bunăoară, la concursul naţional al copiilor „Căluşul românesc”, organizat săptămâna trecută la Slatina, elevii căluşari din Lunca Corbului au obţinut premiul I. „Tigrii Carpaţilor” se remarcă şi prin acompaniamentul muzical asigurat, la fluier, de Florea Moşoianu – un bătrân „cu figură de mohican”, în vârstă de 80 de ani. Desfăşurat sub egida UNESCO, evenimentul folcloric din Olt a reunit peste 2.000 de participanţi din ţară şi din Republica Moldova. De notat că s-au întors acasă, tot cu premiul I, şi căluşarii de la Bârla.
Cu aşa căluşari talentaţi, la Lunca Corbului ar fi oportună înfiinţarea unei secţii externe a Şcolii Populare de Arte şi Meserii Piteşti, profilate pe căluş. Împreună cu conducerea Şcolii „Constantin Cristescu”, profesorul-coregraf Alexandru Constantinescu a făcut această propunere primăriei, arătând că astfel de clase au fost înfiinţate în alte localităţi („rivale” la căluş), precum: Bârla, Stolnici şi Hârseşti. Să sperăm că autorităţile locale din Lunca Corbului vor lua în calcul proiectul artistic.
Mirela NEAGOE