Începând de ieri, continuând cu ziua de azi și până pe 30 iulie inclusiv dispozitivele mobile vor primi alerte de averizare RO-ALERT în cadrul unei similări prin care IGSU dorește să pună la punct acest serviciu, în așa fel încât în cazul unei situații extreme, reale, să funcționeze corect!
Mai multe persoane și-au exprimat nemulțumirirea cu privire la aceste teste, spunând că sunt deranjați de frecvența cu care primesc mesaje (personal, am primit două în ultimele 24 de ore), iar pe de altă parte le e să nu se întâmple ca-n povestea cu lupul și ciobănașul mincinos.
Cu alte cuvinte, când chiar se întâmplă ceva oamenii să ignore considerând că e iar o alarmă falsă.
Ne aducem aminte că a existat însă anul trecut o situație reală, un cutremur destul de serios simțit din plin la București și chiar la Pitești, când IGSU nu a transmis nimic prin RO-ALERT, motivând că nu a dorit să creeze panică mai mult decât situația în sine.
Acum telefoanele bâzâie mai rău ca țânțarii și mai avem încă patru zile de îndurat.
Mă întreb, totuși, ce se întâmplă dacă doamne ferește chiar se întâmplă ceva grav în această perioadă. Va fi difuzată o alertă și cum va fi ea percepută?
Oare nu era mai bine ca instituția să deruleze aceste teste într-un sistem bine definit care să implice oameni care să ofere un feedback relevant? Altfel, sunt bătrâni care se pot panica, persoane cu probleme de sănătate, psihice ș.a.m.d. Cine răspunde pentru starea lor în cazul unei decompensări?