Printr-o petiţie adresată Executivului, Federaţia „Sanitas” solicită testarea moleculară pentru Covid-19 a întregului personal angajat în unităţile sanitare publice, precum şi a pacienţilor internaţi şi a contacţilor.
„Susţinerea noastră este bazată pe evoluţia acestei pandemii în ţări cu un sistem medical mult mai bine pus la punct faţă de cel românesc şi a faptului că, până în momentul de faţă, peste 15% din persoanele diagnosticate cu Covid-19 în România provin din rândurile personalului medical şi auxiliar pus la grea încercare în aceste vremuri, lăsat fără echipamente de protecţie elementare. Solicităm autorităţilor să elaboreze rapid un algoritm clar de testare la nivel naţional, în fruntea căruia să se afle testarea moleculară pentru Covid-19 a întregului personal din unităţile sanitare publice, inclusiv DSP-uri, şi a tuturor pacienţilor şi contacţilor direcţi ai acestora, simptomatici şi asimptomatici, internaţi în unităţile sanitare publice”, precizează reprezentanţii „Sanitas”.
Echipamentele, la limită
Doina Fănică, liderul „Sanitas” Argeş, spunea că în rândul personalului sanitar este teamă şi suprasolicitare maximă în lupta împotriva unui inamic invizibil. „Şi în judeţul nostru echipamentele de protecţie sunt la limită sau chiar insuficiente, cu excepţia Urgenţelor, ATI şi Secţiilor/Compartimentelor de Boli Infecţioase. Peste tot în spitale sunt riscuri de infectare, iar situaţia este îngrijorătoare. În aceste clipe dramatice, personalul medical se află în prima linie, uneori cu mâinile goale. Pentru a putea lucra la capacitate maximă, chiar şi câte 12 ore pe zi, angajaţii au nevoie de siguranţa care le-ar da-o testarea pentru Covid-19, precum şi asigurarea echipamentelor de protecţie la locurile de muncă pentru a nu fi expuşi riscurilor de contaminare”, spunea Doina Fănică.
Potrivit „Sanitas”, un ultim argument în favoarea votării acestei petiţii îl reprezintă sfatul specialiştilor din domeniu, care au afirmat că România se află abia la începutul crizei provocate de pandemia globală cauzată de Covid-19, al cărei vârf este estimat să aibă loc undeva după jumătatea acestei luni şi începutul lunii viitoare.