În prima zi de școală, elevii au primit un formular de consimțământ; părinții urmau să îl completeze pentru testarea copiilor care au simptome ale bolii. Elevii au fost, totuși, sfătuiți să nu vină la cursuri dacă tușesc sau au alte semne ale bolii, pentru că „în școală nu sunt teste” (Școala„Vintilă Brătianu” Ștefănești). Cum, de altfel, la aceeași unitate de învățământ, nu sunt dezinfectanți, regulile de distanțare nu sunt respectate, să nu mai zicem de programul de intrare la ore care a fost realizat astfel încât să se evite contactul între elevi. În prima zi de școală, chiar la prima oră, unii elevi au intrat în clasă la câteva minute după profesor, nicidecum după orarul anunțat.
Să revenim la formularul de consimțământ al părintelui, care, la rândul lui, a trezit o serie de întrebări și, bineînțeles, nemulțumiri. „Este obligatorie testarea copilului la școală? Voiam să știu ce se întâmplă în cazul în care se refuză testarea! Acum, în această țară, s-au abolit toate drepturile cetățenilor. Am învățat că pot să mă aștept la orice. Voiam să știu dacă nu este ostracizat, marginalizat copilul! De școală, părinți, elevi” – este una dintre întrebările pe care și le pun părinții.
Ministrul răspunde
Ministrul Educaţiei, Sorin Câmpeanu, spune că părinţii nu sunt obligaţi să completeze acest formular. „Nu este obligatorie nicidecum completarea acestui formular la începerea semestrului. El trebuie să fie completat atunci când un elev are simptome specifice acestei boli. Doar atunci părintele este pus în faţa nevoii de a completa formularul”, a declarat ministrul Educaţiei la un post de televiziune. Dacă părinţii sunt de acord, testarea elevului cu simptome se face în şcoală dacă (din nou dacă) aceasta este dotată cu un cabinet medical, iar dacă nu există cabinet medical, testarea va fi făcută de DSP. Testarea se va face în prezenţa părintelui şi de către personal medical calificat. În cazul în care părinţii nu doresc testarea copilului, acesta nu mai revine în şcoală cel puţin 14 zile. Se ia legătura cu DSP şi cu medicul de familie pentru a vedea care sunt paşii următori. Ministrul a arătat că, dacă un elev testat este confirmat printr-un test PCR ca fiind infectat cu noul coronavirus, colegii acestuia care au intrat în contact cu el pot fi, de asemenea, testaţi gratuit, în cazul în care părinţii acestora sunt de acord cu testarea.
Potrivit ministrului Câmpeanu, un milion de teste au fost alocate în teritoriu pentru testarea elevilor.