Anul trecut, doi tineri au decedat pe fondul cosumului de substanțe interzise. Cazul petrecut în județul Bistrița a șocat opinia publică, iar doi deputați social-democrați au luat taurul de coarne și au întocmit un proiect de lege prin care elevii și studenții să fie testați antidrog în timpul cursurilor. Dar nu au avut nicio șansă!
Viața bate filmul
Zilele trecute, la Pitești, un licean drogat și-a omorât tatăl, iar ce a continuat pare a fi de rupt dintr-un film de groază. Aflat încă sub influența substanțelor interzise, Mihai, făptuitorul, a dat petrecere cu cadavrul în casă. Putea fi cumva evitată tragedia? Mergând pe firul presupunerilor vă provocăm la un exercițiu de imaginație cu un final fericit.
Să ne închipuim că, printr-un test antidrog efectuat la liceu, elevul Mihai a fost depistat că este consumator de substanțe interzise. Au fost sesizați îndată părinții, oamenii legii și cadrele medicale. A fost pus în mișcare un întreg sistem menit nu să-l pedepsească pe băiatul care a luat-o pe căi greșite, ci ca să-l ajute. Fiecare instituție, prin pârghiile sale, l-au adus pe Mihai cu picioarele pe pământ. Băiatul a primit la timp consiliere. Iar crima de la Pitești care a îngrozit România nu s-ar fi înfăptuit. Vi se pare utiopic scenariul, desigur. Așa ceva se poate întâmpla doar într-un roman sau într-un film. În realitatea din România, copiii drogați ajung să își măcelărească părinții.
De ce nu pot fi prevenite nenorocirile provocate de vicii? Parafrazându-l pe Gabriel Liiceanu, răspundem retoric: pentru că la noi mentalitatea este „încremenită în proiect”. Păstrând firul epic al poveștii, pentru a fi prins un elev sau un student că este consumator de droguri – chiar și a celor considerate „ușoare” – acesta trebuie să fie testat de cineva, undeva. Și mare ne-a fost mirarea să aflăm că, nu demult, a existat un proiect legislativ în acest sens. Prin care tinerii ar putea fi depistați foarte ușor dacă sunt sau nu consumatori de stupefiante.
Plecând de la tragediile petrecute în această speță, Bogdan Gruia și Daniel Suciu (foto), cei doi deputați din județul Bihor, pe care i-am pomenit la începutul articolului, au întocmit un proiect de lege privind testarea antidrog a elevilor/studenților, prin controale inopinate în unitățile de învățământ. Au adus argumente de ordin social, educativ, medical. În declarațiile lor publice au făcut comparație, argumentând, cu testarea aleatorie a conducătorilor auto opriți în trafic. Cei doi parlamentari PSD aveau și adeziunile verbale, susținerea multor părinți îngroziți de dramele de lângă ei. La cabinetele parlamentare, subiectul drogurilor era nelipsit, oamenii cerându-le aleșilor să facă ceva pentru a fi luate măsuri la București. Iar cei doi parlamentari au avut o idee lăudabilă pe linia prevenirii consumului de droguri. Însă proiectul lor a murit în fașă. Cine l-a ucis?
O reacție șocantă
Astă-toamnă, cei doi social-democrați bistrițeni au pus pe hârtie ideea, motivația etc. și au plecat cu proiectul legislativ în Parlament. Dacă ar fi fost adoptat, oricum ar fi durat o… veșnicie până la punerea lui în practică fiindcă implică o mobilizare masivă de personal și cheltuieli aferente. Dar toate detaliile urmau să fie puse la punct de specialiști, dacă proiectul legislativ ar fi fost adoptat. Numai că surpriza a venit și din altă parte. Îndată ce presa centrală a aflat despre ideea celor doi parlamentari, reacția a fost cel puțin bizară. Puține ziare și site-uri au fost neutre, anunțând informația seacă și atât. O televiziune cu rating mare, la ora de vârf a audienței, a prezentat un reportaj realizat în așa măsură încât inducea telespectatorilor ideea că se pregătește un… atentat la drepturile omului printre care cea dintâi lezată va fi liberatea! Să fie elevii testați antidrog la școală, de câteva ori pe an? Doamne ferește! E strigător la cer! Se încalcă demnitatea, imaginea, liberatea! Pentru asta s-a murit la Revoluție? Ne întoarcem la dictatură?
E… neconstituțional!
Nu știm dacă reportajul care ucidea mediatic proiectul a dus la eșecul inițiativei legislative în Parlament. Ideea avea să fie spulberată de cei care o judecau din punct de vedere juridic. S-a vehiculat oficial ideea că ar fi o măsură la limita legii, dacă nu chiar dincolo de ea. Argumente contra: elevii sunt minori; pentru testearea antidrog e nevoie de acordul părinților. Care îl dau sau nu fiindcă unii sunt plecați în străinătate. În felul acesta, nu toți elevii ar fi testați. „Corul” contestatarilor a fost extrem de vehement. Dacă s-ar pune în practică și este depistat un elev consumator, ce se va întâmpla cu el? Cine și cum îl sancționează? Este sau nu pedepsit? Dacă un elev consumator este internat într-un centru de tratament atunci el pierde anul școlar. Dacă un elev este drogat atunci este lezată imaginea elevilor în ochii colegilor și a profesorilor; este afectată și imaginea unității școlare. Iar concluzia parlamentarilor din comisiile de specialitate a fost că o astfel de lege ar fi neconstituțională.
Dormiți liniștiți?
Deontologic presa are rolul de a prezenta toate punctele de vedere, curentele de opinie „pro” și „contra” fără părtinire și fără a încerca să încline balanța. Nici noi nu ne propunem să influențăm prin acest articol. La prima vedere, proiectul legislativ al deputaților bistrițeni era necesar. Pe de altă parte, trebuie puse la punct toate celelalte probleme, atât cele juridice, precum și cele care țin de personal, organe de control, logistică. E cert că nu se poate face așa ceva peste noapte. De aceea nici nu spunem că legea propusă trebuia îndată votată. Dar pare uimitor felul în care inițiatorii au fost puși la zid. Probabil că proiectul era greșit. Sau poate că nu. Esențial este că inițiatorii au avut o atitudine. Pe care noi o așteptăm și de la parlamentarii de Argeș. Doamnelor și domnilor parlamentari de Argeș, elevi din județul nostru se droghează! Nu știm numărul lor. Dar un caz cutremurător, cu elevul drogat care și-a măcelărit tatăl cu peste zece lovituri de cuțit îl cunoaștem. Sunteți și voi părinți înainte de toate. Dormiți liniștiți? Treziți-vă! Nu mai fiți pasivi! Frământați-vă! Găsiți soluții!