- Maestrul a crescut sub aripa sa cinci dirijori ai corului „Ars Nova”
- Le-a spus coriştilor, cu limbă de moarte: „Vă iubesc!”
Dragostea şi respectul de care s-a bucurat profesorul, dirijorul şi compozitorul Gheorghe Gomoiu, secerat de o boală nemiloasă la 30 august, au fost reflectate şi prin nenumăratele flori depuse ieri lângă sicriul cu trupul neînsufleţit. Preţ de patru ore, coşciugul maestrului a poposit la intrarea în Teatrul „Al. Davila” Piteşti; în semn de admiraţie faţă de cel dispărut au fost deschise uşile la sala de spectacole, iar membrii corului „Ars Nova” şi-au strâns rândurile la catafalc, ca într-o ultimă repetiţie pe acest pământ, înainte de ireversibila despărţire.
Pelerinaj la sicriul maestrului
Sute de persoane au intrat cu pioşenie în holul teatrului ca să se reculeagă în faţa sicriului ales cu bun gust de familia îndoliată. Printre cei care au vărsat o lacrimă s-a numărat şi maestrul Voicu Enăchescu, preşedintele Asociaţiei Naţionalei Corale din România şi dirijorul corului de cameră „Preludiu”. Autorităţile judeţene şi locale au fost reprezentate de preşedintele Consiliului Judeţean, Dan Manu, şi de Simona Brătulescu, vicepreşedinte, respectiv de Laurenţiu Zidaru, viceprimar al Piteştiului. La tristul eveniment au participat mai toţi şefii instituţiilor de cultură din Argeş.
Oameni de pretutindeni l-au împresurat pe maestrul din coşciug cu trandafiri, cale, crizanteme olandeze, gladiole, crini imperiali şi garoafe şi i-au aprins, tăcuţi, câte o lumânare la căpătâi. Pentru a-i păstra vie amintirea răposatului, au fost proiectate pe un ecran, în timpul priveghiului, secvenţe din bogata activitate artistică a dirijorului Gheorghe Gomoiu, împlinită în compania corului „Ars Nova”.
O carte de condoleanţe a fost pusă la dispoziţia acelora care au simţit nevoia să-l omagieze, în scris, pe cel care a fost un adevărat dar ceresc pentru cultura argeşeană, în primul rând fiindcă a creat „Ars Nova”, un produs cultural ce a devenit un brand al judeţului.
Împreună cu întreaga echipă, conducerea teatrului din Piteşti a organizat un ceremonial mulat pe caracterul celui răposat: discret, elegant şi armonios. Înmormântarea are loc astăzi, la ora 12, la Călineşti.
Bucurii şi regrete
Dacă „Ars Nova” a fost „copilul” lui Gheorghe Gomoiu, atunci Festivalul internaţional de muzică corală „D.G. Kiriac” a fost prima lui dragoste. Maestrul care a împlinit în acest an 50 de ani de dirijorat a plecat în mormânt cu regretul că, în perioada 22-26 iunie, n-a putut participa la ediţia jubiliară a manifestării nici măcar în calitate de spectator. I-a părut rău şi că, din acelaşi motiv, a ratat turneul din Grecia (plecarea a avut loc după festival).
Cea din urmă repetiţie a corului „Ars Nova” cu părintele formaţiei, Gheorghe Gomoiu, a avut loc într-o vineri, la 17 iunie. Ultima întâlnire artistică i-a adus o imensă satisfacţie; maestrul s-a despărţit de membrii corului încântat şi încrezător că vor avea o prestaţie de excepţie atât la Festivalul „D.G. Kiriac”, cât şi în turneul din străinătate. De atunci, coriştii nu l-au mai văzut pe dirijor decât pe patul de suferinţă. Chiar şi în agonie, Gheorghe Gomoiu s-a frământat de soarta corului „Ars Nova”. Cu limbă de moarte, dirijorul le-a transmis coriştilor să fie uniţi, să meargă pe acelaşi drum, să nu se destrame proiectul cultural. Cu ochii înlăcrimaţi, medicul Hotăran ne-a spus că ultimul său mesaj către prietenii şi colegii din cor a fost „Vă iubesc!”.
Are cinci urmaşi
Gheorghe Gomoiu a fost perfect conştient de gravitatea bolii. Ştia că are zilele numărate şi i-a uimit pe cei apropiaţi cu luciditatea sa. Apriga sa dorinţă a fost ca „Ars Nova”, formaţie căreia i-a dedicat, timp de 46 de ani, întregul său potenţial uman şi artistic, să nu se desfiinţeze după moartea sa. Dirijorul şi-a luat din timp măsuri, pregătind el însuşi o garnitură de succesori.
Bun prieten cu răposatul şi, de 36 de ani, membru al corului „Ars Nova”, medicul pediatru Crucian Hotăran a spus că, în ultima perioadă a vieţii (un an şi jumătate-doi ani), maestrul şi-a luat sub aripă câţiva discipoli, vreo cinci tineri artişti ai formaţiei care au dovedit potenţial în arta dirijoratului. Încurajaţi de Gheorghe Gomoiu au fost puşi în situaţia de a conduce corul: pianistul Titi Radu, corista Valentina Rădoi, Andra Bivol Costea, mezzosoprană, precum şi doi însurăţei din Râmnicu Vâlcea, Monica şi Codruţ Scurtu.
Titi Radu, profesor la Liceul de Arte „Dinu Lipatti” Piteşti, este cel care, în lipsa maestrului, a dirijat corul „Ars Nova” la Festivalul „D.G. Kiriac” din acest an şi a condus formaţia în turneul din Grecia, pianistul făcând faţă cu brio şi la alte evenimente de înaltă ţinută culturală organizate la Paris şi la Milano. Probabil că el va fi liderul formaţiei.
Gheorghe Gomoiu a fost flancat de două coroane-simbol: o cheie sol realizată impecabil din flori naturale a fost pusă în partea dreaptă a regretatului dirijor, iar în stânga sa a fost aşezată o inimă albă, din crizanteme, în mijlocul căreia au fost scrise două cuvinte dragi celui dispărut: „Ars Nova”. Dumnezeu să-l aibă în pază!