Purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea, a atras atenţia asupra tendinţei opiniei publice de a minimaliza cazul lui Ionuţ Cătălin Bălan (39 de ani), din Argeş, zis “Ibrahim“, arestat sub acuzaţia că spiona pentru jihadişti.
Într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, Marincea a făcut referire la reportajele făcute acasă la românul suspectat de terorism, subliniind că profilul potenţialului terorist este acelaşi peste tot în lume: sărac, neintegrat în societate, conectat la mediul infracţional. Şi mulţi dintre ei au scăpat atenţiei autorităţilor tocmai pentru că nu ieşeau cu nimic în evidenţă. Redăm mesajul integral postat de purtătorul de cuvânt al SRI: “În cazul cetăţeanului român arestat 30 de zile pentru propagandă jihadistă şi culegere de informaţii despre un obiectiv militar de pe teritoriul României, cu scopul de a le furniza unei grupări salafiste jihadiste recunoscute în Europa, există deja tendinţa unei părţi a opiniei publice de a bagateliza. Se fac reportaje din localitatea unde trăia acest cetăţean, se nasc întrebări de tipul: un om sărac, fără pregătire, dintr-un sat mic ce pericol real putea reprezenta pentru siguranţă cetăţenilor României? Era el în stare să meargă mai departe? A reuşit el să culeagă informaţii relevante despre obiectivul din România? La cele mai multe dintre aceste întrebări procurorii şi, ulterior, judecătorii vor decide. O instanţă a decis deja arestarea lui pentru 30 de zile. Nu SRI. Însă cred că nu ar trebui nici să ne aşteptăm că cei convertiţi şi radicalizaţi să fie academicieni, nici cu o situaţie materială bună şi nici stabili din punct de vedere emoţional. Profilul potenţialului terorist care contribuie direct sau indirect la războiul inegal, inuman şi ilegal pe care îl duc cei afiliaţi grupării DAESH (ISIS) este acelaşi peste tot în lume: oameni săraci (şi financiar, şi cu duhul) conectaţi la mediul infracţional de mică anvergură (hoţi de buzunare, autori de mici tâlharii, unele cu violentă) cu o perioadă mai mică sau mai mare petrecută în penitenciar, izolaţi sau autoizolaţi, neintegraţi în societate. Cei care au comis deja atentate în Europa sunt oameni pe care nimeni nu i-ar fi bănuit în stare de un act terorist. Unii erau în atenţia autorităţilor de ani buni, însă în libertate. Alţii au scăpat atenţiei autorităţilor tocmai pentru că nu ieşeau cu nimic în evidenţă. SRI, şi cred că nicio autoritate sau persoană din statul român, nu îşi poate permite să nu informeze organele de aplicare a legii despre orice suspiciune legată de terorism. Cu şlapi sau cu ghete de război, de la oraş sau de la sate, cu butelie sau orice dispozitiv explozibil improvizat, aceşti cetăţeni pot provoca pierderi de vieţi omeneşti. Rolul SRI este de a preveni astfel de fapte. Şi pentru a le preveni, culegem informaţii în acest sens, pe baza mandatelor date de judecător, date pe care le prezentăm apoi procurorilor, poliţiei, după caz. Instanţele decid dacă un cetăţean e un pericol pentru siguranţă noastră sau nu. Nu SRI-ul”, a scris Marincea.
Ionuţ Cătălin Bălan a ajuns după gratii pentru 30 de zile, printr-o decizie a magistraţilor Curţii de Apel Piteşti, iar procurorii încearcă să afle ce date le-a transmis acesta jihadiştilor, după ce a fost înregistrat şi interceptat în timp ce culegea date despre o bază militară străină din România. A fost în recunoaştere, s-a documentat cu privire la numărul trupelor, dotările acestora şi sistemele de supraveghere din zonă.
Claudiu DIŢA
2 Comentarii
Gionid
Perspicace nimic de zis …
Gionid
Perspicace nimic de zis … Nu degeaba a promovat ! La mai munte …