# Eleva suspectă de meningită meningococică, internată în stare gravă la Bucureşti. Reacţia autorităţilor: profilaxie cu antibiotic pentru 68 de oameni care au intrat în contact cu pacienta
Suspectă de meningită meningococică, o elevă de la Colegiul Naţional „Zinca Golescu” Piteşti a fost internată, de urgenţă, la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş” Bucureşti. De frica de bacteriilor şi a viruşilor care provoacă boala, copiii care învaţă în acelaşi liceu cu fata bolnavă au lipsit, ieri, în masă. 68 de oameni care au intrat în contact cu pacienta (membri ai familiei, colegi de şcoală, profesori, personal sanitar) au primit profilaxie cu antibiotic. Nu a fost luată măsura suspendării cursurilor în liceul unde teama de meningită pluteşte în aer, iar sălile de curs sunt aproape pustii.
Absenţi
Ziua de ieri a început cu o absenţă în masă a elevilor de la Colegiul „Z. Golescu”. Pe holurile unităţii mirosea a substanţe dezinfectante. Prezenţa la ore a fost foarte slabă. După prânz, un reprezentant al DSP Argeş a venit la colegiu ca să le vorbească profesorilor despre meningita meningococică şi să le spună ce măsuri de igienă trebuie luate pentru limitarea răspândirii meningococului. Informaţiile de la această şedinţă educativă urmează să fie transmise, mai departe, elevilor şi părinţilor.
Dezinfecţie
Directoarea colegiului, Maria Broştescu, ne-a povestit că ultima zi în care eleva bolnavă a venit la cursuri a fost luni. Fetei i s-a făcut rău la ultimele ore; prezenta simtomele specifice unei răceli, dar nu a considerat că e cazul să meargă la cabinetul medical al şcolii. Marţi, activitatea în liceu s-au desfăşurat în mod normal, iar miercuri, la semnalul de alarmă tras de Inspectoratul Şcolar Argeş, la ora 13, a fost efectuată dezinfecţia în cele trei clase în care a fost prezentă eleva suspectă de meningită meningococică (sălile au fost închise şi sigiliate). Cu substanţele dezinfectante (din dotarea şcolii) au fost curăţate şi alte spaţii de învăţământ. Şi tot miercuri, la nivelul unităţii de învăţământ au primit tratament profilactic persoanele care au intrat în contact cu fata bolnavă sau au stat în preajma ei (39 de elevi, opt profesori şi patru cadre auxiliare). Medicaţia a fost asigurată de DSP Argeş (Direcţia de Sănătate Publică).
Chimioprofilaxie
DSP Argeş a raportat cazul la Centrul Naţional de Supraveghere şi Control Boli Transmisibile Bucureşti şi a depistat persoanele care au intrat în contact cu eleva, instituind chimioprofilaxia cu antibiotic achiziţionat şi distribuit de instituţia sanitară din Piteşti, în aceeaşi zi (15 mai, începând cu ora 15). Până la 16 mai, ora 14, a fost confirmată administrarea tratamentului profilactic pentru doi membri de familie, 39 de elevi, 12 cadre didactice şi auxiliare de la unitatea de învăţământ, precum şi pentru 15 angajaţi de la Spitalul de Pediatrie Piteşti şi Serviciul Judeţean de Ambulanţă Argeş.
Transmitere
Sorina Honţaru, directoarea DSP Argeş, a menţionat următoarele: „Meningococul este extrem de fragil în mediul exterior, el fiind distrus rapid la frig, căldură, uscăciune, expunerea la razele solare şi la substanţe chimice. În picăturile nazo-faringiene nu rezistă mai mult de 30 de minute. Transmiterea se face prin contact direct, prin micropicături de salivă sau de secreţii nazale, provenite cel mai frecvent de la purtătorii sănătoşi sau de la bolnavii cu rino-faringită meningococică. Transmiterea prin calea indirectă (obiecte recent contaminate) este posibilă, dar excepţională. Receptivitatea la infecţie este generală, însă predispoziţia la îmbolnăvire este variabilă şi în general redusă. Receptivitatea este maximă la copii şi scade odată cu vârsta. Infecţiile meningococice apar sporadic în general, în tot timpul anului, cu o incidenţă mai mare iarna şi primăvara. Sursa de infecţie este reprezentată numai de om: purtătorii sănătoşi de meningococi şi bolnavii cu rino-faringite meningococice şi alte forme de boală. Boala poate fi prevenită prim următoarele măsuri: păstrarea strictă a igienei personale prin spălarea frecventă a mâinilor cu apă şi săpun; evitarea utilizării în comun a obiectelor personale (tacâmuri, veselă, periuţă de dinţi, pahare, batiste etc.); igiena strictă la locul desfăşurării activităţilor zilnice; folosirea barierelor (şerveţel de unică utilizare, batistă etc.) în caz de tuse sau strănut; în cazul apariţiei durerii de cap persistente, însoţite de febră şi alterarea stării generale prezentaţi-vă la medicul de familie!”
Simptomatologie
Sorina Honţaru, directoarea DSP Argeş, a prezentat „filmul” evenimentului: „La 15 mai, ora 12, DSP Argeş a fost informată telefonic de către Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş” Bucureşti despre o pacientă de 16 ani, elevă a Colegiului Naţional „Zinca Golescu” Piteşti, diagnosticată cu suspiciune de meningită meningococică. Pacienta a fost transferată de urgenţă de la Spitalul de Pediatrie Piteşti – Compartimentul de Primiri Urgenţe – cu o autosanitară a Serviciului de Ambulanţă Argeş la Institutul din capitală, la ora 4. Iniţial, pacienta s-a prezentat pe data de 15 mai, la ora 01.54, cu următoarea simptomatologie: febră, frison, dureri de cap, dureri abdominale, vărsături şi parestezii ale membrului superior şi membrului inferior. Medicul specialist de urgenţă şi neurologul au ridicat suspiciunea diagnosticului de meningo-encefalită acută şi au decis transferul pacientei cu autosanitara către Institutul Naţional de Boli Infecţioase Bucureşti. În cursul zilei de 15 mai, DSP Argeş a transmis colegiului şi Inspectoratului Şcolar Argeş măsurile ce trebuie întreprinse în vederea limitării apariţiei altor cazuri: supraveghere activă clinică zilnică a întregii colectivităţi pe o perioadă de zece zile; izolarea în spital (secţia Boli Infecţioase) a oricărui contact care prezintă semne fizice de boală; efectuarea strictă a curăţeniei şi dezinfecţiei (aerisire, ştergere umedă etc.); educaţie sanitară atât pentru elevi, cât şi pentru personalul didactic şi auxiliar, privind regulile minimale de igienă; raportarea imediată la DSP Argeş a oricărui caz suspect nou apărut.”
***
Reamintim că în luna aprilie au fost înregistrate alte două cazuri de meningită în Argeş (un bărbat de 40 de ani, din Costeşti, şi o femeie de 47 de ani, din Recea). În ambele situaţii a fost vorba însă de meningită virală, ci nu de forma severă a afecţiunii, şi anume meningita meningococică.