După cum v-am informat într-o ediţie precedentă a ziarului nostru, procesul preşedintelui României, Klaus Iohannis, care a contestat o decizie a judecătorilor din Braşov, va fi judecat la Piteşti, primul termen fiind deja stabilit. Dosarul strămutat de la Curtea de Apel Braşov a fost înregistrat la Curtea de Apel Piteşti şi va avea primul termen pe 22 iunie.
Vă reamintim că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis, definitiv, cererea prin care soţii Carmen şi Klaus Iohannis au solicitat strămutarea procesului de la Curtea de Apel Braşov la o altă instanţă de acelaşi nivel din ţară. Este vorba despre contestaţia în anulare formulată de şeful statului şi de soţia sa împotriva unei decizii din noiembrie 2015, prin care Carmen şi Klaus Iohannis au pierdut un imobil situat în centrul Sibiului. În motivarea cererii de strămutare, preşedintele a susţinut că judecătorii din Braşov nu îndeplinesc condiţia de independenţă şi imparţialitate, ca urmare a presiunii exercitate de mass-media asupra lor în cei 10 ani cât a durat procesul. Astfel, în urma articolelor apărute în presă, Carmen şi Klaus Iohannis susţin că pe plan local s-a creat un curent nefavorabil lor, aspect de natură a afecta, cel puţin la nivel de aparenţă, imparţialitatea judecătorilor. Iohannis s-a declarat profund nemulţumit de sentinţa judecătorească, după ce Curtea de Apel Braşov a respins recursul declarat de soţii Iohannis şi a menţinut decizia Tribunalului Braşov din mai 2014, prin care a fost anulat contractul de vânzare-cumpărare al cuplului prezidenţial pentru un imobil din Sibiu.
Imobilul în cauză a făcut parte din averea soţilor Maria şi Eliseu Ghenea, iar după decesul acestora casa a trecut, în anii ’70, în proprietatea unei surori a lui Eliseu Ghenea, care la rândul său a decedat fără a avea copii. Locuinţa, situată pe strada Nicolae Bălcescu nr. 29 din Sibiu, a trecut în proprietatea statului român, iar în anul 1997 imobilul a fost cumpărat de chiriaşi. În 1999, contractele prin care chiriaşii au cumpărat casa au fost anulate în instanţă, la cererea fiului lui Nicolae Baştea, acesta din urmă fiind nepot al soţilor Ghenea. Casa ajunge apoi în proprietatea familiei Iohannis, care a cumpărat partea urmaşilor lui Nicolae Baştea. Foştii chiriaşi au deschis însă alte procese în instanţe, pentru anularea contractelor prin care familia Iohannis a intrat în posesia imobilului din Sibiu, contestând calitatea de urmaş de drept al lui Nicolae Baştea.