În orice colţ al lumii sportul rege are admiratori de toate vârstele.
Vorbim, fireşte, despre fotbal în general şi mişcare în special cu mulţi admiratori în orice comunitate. În acest context, nu peste multe zile, la Albeştii de Argeş va fi dat în folosinţǎ un teren de fotbal. Şi nu unul oarecare, cu iarbă care necesită activităţi de întreţinere ca să nu se usuce, ci cu gazon sintetic. Care nu trebuie nici udat, ştiut fiind că unele localităţi din judeţ au probleme în ceea ce priveşte alimentarea cu apă, nici stropit împotriva dăunătorilor, ci doar păzit de oameni puşi pe făcut rele (orice localitate are şi asemenea „specimene”).
Forţă de muncă folosită eficient
Proaspătul primar al comunei, Gabriel Popa, care până la alegerile din 5 iunie a fost viceprimar, secondându-l pe fostul edil Vasile Sava, a declarat cǎ majoritatea lucrǎrilor pentru amenajarea bazei sportive a fost fǎcută cu localnicii care beneficiază de ajutor social conform prevederilor Legii nr. 416/2001 republicată, privind venitul minim garantat. Potrivit edilului, cel mai probabil în cursul acestei săptămâni va fi montat gazonul sintetic, astfel ca, în cel mai scurt timp posibil, noul teren de sport al comunei să fie inaugurat. Până atunci trebuie terminat gardul împrejmuitor, ca măsură de protecţie împotriva celor care pot recurge la gesturi necugetate. De asemenea, pentru ca iubitorii sportului să poată juca fotbal şi pe timp de noapte, mai ales vara când şi la munte te topeşti de căldură, în următoarea etapă de investiţii terenul va fi prevăzut cu instalaţie de nocturnă.
Taxă modică
Primarul Popa spunea că arena sportivă va putea fi folosită de locuitorii comunei contra unei taxe modice, care va fi stabilită pentru o oră sau mai multe de folosinţă ori pentru o zi. O decizie finală va fi luată numai după ce acest aspect va fi discutat în şedinţa de Consiliu local, destinaţia taxei fiind încasarea de fonduri din care să poată fi asigurate lucrările de întreţinere şi achitarea contravalorii utilităţilor. „Astfel de hotărâri nu le pot lua singur, context în care voi ţine cont de opiniile consilierilor şi de votul lor”, afirma Gabriel Popa, care a mai precizat că, în această perioadă, tot cu oamenii de la 416 se execută lucrări de curăţenie şi întreţinere în toate satele comunei.
Legea trebuie modificată
Ceea ce face primarul din Albeştii de Argeş în localitate este un exemplu asupra modului cum trebuie aplicate prevederile legii venitului minim garantat. Niciodată nu am agreat această lege, care n-a adus nimic bun, ci doar a încurajat politica mâinii întinse şi cerşetoria întreţinută de stat din bani publici. De acord că cei aflaţi într-adevăr în dificultate, care nu au mijloace de întreţinere, trebuie ajutaţi. Dar ce facem cu miile de asistaţi social din judeţ, care, când e vorba să efectueze numărul de zile în folosul comunităţii, îşi descoperă – cu ajutorul unor medici – boli despre care nici ei nu ştiau că suferă şi-i fac inapţi de muncă (a se vedea cazul stăpânilor de sclavi din Berevoeşti)? De-aia am spus-o şi repetăm că legea cu pricina trebuie neapărat amendată, modificată sau chiar desfiinţată şi înlocuită cu una mult mai restrictivă. Din acest motiv apreciem cum se cuvine atitudinea încă tânărului primar din Albeştii de Argeş, care a găsit o modalitate oportună, eficientă de folosire a beneficiarilor Legii 416, aceştia justificând astfel sumele primite.
Val. NICOLAU