Ultimele studii publicate confirmă că terapiile alternative susţinute cu animale dau rezultate bune în unele afecţiuni psihice, nevrotice sau handicapuri. În aceste cazuri, omul şi animalul interacţionează ca o entitate, iar elementele terapeutice sunt apropierea, căldura şi senzaţia de a fi acceptat instinctiv. Cele mai accesibile şi practicate sunt terapiile ajutătoare cu câini, pisici, cai, lama sau delfini.
Este cunoscut faptul că numai un animal relaxat poate avea efectul dorit; aceste forme noi de tratament sunt supravegheate de psihologi sau pedagogi, doctori sau antrenorii animalelor respective. Cele mai eficiente rezultate se obţin în tratamentul bolilor psihice precum depresia, autismul, stări de teamă sau fobii. Acolo unde comunicarea verbală este dificilă sau imposibilă, prezenţa unui câine are efect liniştitor şi dă senzaţia de siguranţă. Se crede că mângâierea animalului stimulează producţia de hormoni de bucurie, cum sunt endorfinele sau oxitocina. În plus, câinii sunt folosiţi la acţiuni în aziluri de bătrâni, în spitale, şcoli şi grădiniţe. Aceste exemplare sunt antrenate, vaccinate şi deparazitate permanent.
Timpul de lucru nu trebuie să depăşească 45 de minute pe zi. La fel de eficientă este şi fizioterapia de călărie, explicată prin impulsuri de mişcare transmise bazinului uman. Aşa, de exemplu, persoane cu paralizii parţiale sau spastice dezvoltă senzaţia de balans şi de mijloc, iar contracturile musculare se relaxează. Călăria ca terapie asociată se recomandă copiilor cu autism, ADHS, depresii sau stări posttraumatice.
Terapia cu delfini este controversată şi scumpă. De aceea se încearcă acum un delfin-robot artificial. Pentru copii cu handicap fizic sau psihic, cu vârste între 5 şi 10 ani, se organizează proiecte la delfinariile câtorva grădini zoologice. În ultimii ani au luat fiinţă mai multe organizaţii caritabile care sprijină acţiunile terapeutice cu animale, demonstrând că acestea îi unesc pe oameni, iar oamenii le pot folosi drept coterapeuţi.
Dr. Mariana CLEMENS