În 2016, în Germania se împlinesc 60 de ani de la instalarea primului telefon de ajutor, asemănător telefonului verde din România. El a fost iniţiat în 1956 de un preot, un medic şi o studentă la teologie. Se primeau cam 600 de solicitări anual. Între 1950 şi 1960, motivele apelurilor erau conflictele religioase cauzate de căsătorii între catolici şi protestanţi; stările acute de criză, dominate de intenţii de sinucidere, de despărţire sau deces; însingurarea şi conflictele la serviciu sau în familie. Convorbirea are ca scop stabilirea unei legături de încredere care să-i asigure celui în cauză un echilibru. Principiile de bază ale celor 105 centre existente sunt: confidenţialitatea absolută privind numele sau numărul de telefon al solicitantului; persoanele de serviciu la telefon (24 de ore) sunt anonime; personalul este format din medici, pedagogi, teologi, care păstrează secretul profesional, iar ajutorul solicitat este gratuit.
În medie se înregistrează două milioane de solicitări anual. Lumea digitală completează comunicarea prin internet. Pentru solicitanţii tineri se oferă sfătuitori tineri care cunosc limbajul şi problemele specifice: consum de droguri, alcool, sex, crize de identitate sau de integrare. Acum şapte ani a fost instalat primul telefon din lume pentru musulmani la Berlin. Există ofertă de a comunica în limbile turcă sau arabă. La Dusseldorf, în Renania, se poate primi un sfat în ruseşte sau ebraică.
Această platformă de ajutor imediat, competent, anonim şi gratuit este susţinută financiar de organizaţii caritabile ale bisericii catolice şi evanghelice. Personalul este instruit timp de un an. Se organizează şi seminarii, şi schimburi de experienţă. În curând va avea loc Congresul internaţional pentru ajutor telefonic, la Aachen, cu participare din 25 de ţări.
Dr. Mariana CLEMENS
Mariana Clemens s-a născut la Piteşti. A absolvit cursurile Şcolii Nr. 3, ale Liceului „Zinca Golescu” (promoţia 1966) şi ale Facultăţii de Medicină generală, profil Pediatrie, din Bucureşti. S-a stabilit în Germania în 1982, unde s-a mai specializat în organizare sanitară şi sănătate publică, precum şi în medicină tropicală (secundar). Este în continuare cu tot sufletul alături de România.