Nu putem spune că telefonul mobil nu ne face viaţa mai uşoară, însă nu trebuie să ignorăm faptul că folosirea excesivă a acestuia ne poate afecta sănătatea. Guvernul britanic a emis un avertisment conform căruia părinţii nu trebuie să le dea copiilor telefoane mobile înainte de a împlini 12 ani. Adolescenţii, susţin medicii, ar trebui să-şi folosească mobilele mai degraba pentru a trimite mesaje text decât pentru a vorbi.
Deşi nu există dovezi conform cărora copiii sunt mai sensibili decât adulţii la radiaţiile emise de telefoanele mobile, această posibilitate nu poate fi eliminată. Din păcate, unii părinţi se simt mai liniştiţi dacă le dau copiilor un telefon mobil. Acesta este mai dăunător decât ne-am putea închipui. Din păcate, în ziua de azi, efectele lor negative sunt ignorate.
O alternativă benefică ar putea fi petrecerea unui timp considerabil în aer liber, făcând exerciţii fizice. În ultimii ani s-a tot discutat cât de important este sportul în viaţa copiilor. Fără îndoială că educaţia fizică şi sportul joacă un rol esenţial pentru întreaga dezvoltare a unui copil şi a unui tânăr.
Despre importanţa mişcării şi despre cât de „utile” sunt telefoanele mobile în viaţa unui copil ne-au vorbit directorul CSM Piteşti, Cătălin Popa, şi Marius Stoica, antrenorul principal al echipei CS Mioveni.
„Poate dezvolta încrederea în sine”
„Participarea copiilor la tot felul de activităţi sportive poate dezvolta încrederea în sine, poate avea rol motivaţional pentru îmbunătăţirea educaţiei şi poate dezvolta chiar şi abilităţi sociale. Ce beneficii oferă copiilor telefonul mobil? Le distruge creierul, asta face! Prin sport, tinerii învaţă ce înseamnă onestitatea, lucrul în echipă, fair-play-ul, corectitudinea, respectul faţă de sine şi cei din jur, aderarea la un set de reguli. Copilul deprinde spiritul competitivităţii şi suportă mai uşor eşecurile. Multă lume nu dă atenţie orelor de educaţie fizică şi sport. Nu vă daţi seama ce impact pot avea educaţia fizică şi sportul asupra felului în care se dezvoltă un copil din punct de vedere social şi moral. Sportul deschide mintea copiilor, nu vor mai ţine cont, de exemplu, de naţionalitate, religie, cultură sau culoarea pielii. Sportul poate reduce stresul şi creşte starea de bine fizică şi psihică, vor deveni adulţi sinceri şi responsabili”, este de părere Cătălin Popa, directorul CSM Piteşti.
„Tineri sănătoşi”
Marius Stoica, antrenorul principal al divizionarei secunde CS Mioveni, le recomandă părinţilor să-şi lase copiii să participe la cât mai multe activităţi sportive pentru a-i face să înţeleagă singuri că vor fi mai sănătoşi dacă practică mişcarea decât dacă stau ore în şir în faţa telefoanelor de ultimă generaţie: „Din păcate, din ce în ce mai mulţi copii au probleme cu ochii şi devin agitaţi. Părinţii merg la medic cu odraslele, dar nu decid să le schimbe modul de viaţă. De exemplu, să le explice că telefoanele mobile le pot face mult rău, să le impună o anumită limită, să-i înscrie la un sport. Dacă toţi copiii ar face zilnic câte 30 de minute de mişcare, atunci am avea tineri mult mai sănătoşi fizic şi psihic. Copiii ar trebui să participe la activităţi sportive în primul rând pentru autodezvoltare fizică şi intelectuală, fără să fie interesaţi de succes şi rezultate. Un părinte trebuie să-şi lase copilul să participe la tot felul de activităţi sportive, să-i dea micuţului posibilitatea să descopere pe cont propriu cât de valoros este sportul. Spre deosebire de telefonul mobil, care arde creierul, îl distruge. Sportul, fie că este în echipă sau individual, reprezintă o activitate formidabilă pentru copii, oferindu-le o mulţime de beneficii”.