Iti poti imagina o lume complet lipsita de carti? Pare o idee putin deplasata, mai ales pentru o persoana care si-a petrecut o buna parte din timp inconjurata de carti. Cu toate ca multi inca prefera o carte clasica, in detrimentul formatelor digitale, noua generatie, care imbratiseaza cu atata usurinta tehnologia, pare sa nu mai aiba acelasi interes. De asemenea, si multe librarii se orienteaza spre comenzi online, precum Bookzone, care detine si o editura proprie, desi cartile vad lumina zilei tot in format tiparit.
Gandul ca, in viitor, nu ar mai exista carti, ii poate intrista pe multi. Cu toate acestea, avansul tehnologic favorizeaza trecerea de la formatul fizic la cel digital. Spre exemplu, Dictionarul Englez Oxford a anuntat ca nu va mai tipari noi editii. Cu toate ca poate parea un semnal de alarma, in ultimii ani, cu totii am inceput sa folosim din ce in ce mai des dictionare online.
Pe de alta parte, exista si solutii alternative, precum eBook readerele. Aceste mici dispozitive au cateva avantaje, precum impactul asupra mediului (putem salva mai multi copaci de la taiere), posibilitatea de a schimba formatarea textului si, nu in ultimul rand, memoria interna ce permite stocarea a mii de carti. Acest lucru este sustinut si de stasticile care arata ca, in 2013, din vanzarile totale de carti la nivel mondial, 20% au fost in format electronic.
Poate ca ar fi mai bine sa vorbimde o disparitie a hartiei, mai degraba decat cea a cartilor. Aceasta a inceput sa fie inlocuita de alte formate digitale, nu doar in lumea cartilor, ci si in cea a ziarelor sau chiar a bancnotelor. O mare parte din publicatiile cu traditie au renuntat complet la formatul tiparit in favoarea celui electronic, pe baza de subscriptii. In aceeasi idee, scriitorii se bucura si ei de mai multa libertate in formatul digital, fara a mai trebui sa piarda timp cu editarea, printarea si promovarea cartilor. Informatia generata in mediul digital poate fi, de asemenea, schimbata sau adusa la zi cu o mai mare usurinta.
Una dintre ideile cu adevarat indraznete este aparitia cartilor „sociale”. Acest nou concept ii apartine lui Robert Stein, care este de parere ca, in viitor, cartile nu vor mai fi scoase de edituri, ci de industria de jocuri (gaming). El crede astfel ca cititorul va fi mult mai aproape de scriitor prin pasaje interactive, care permit astfel comunicarea dintre cei doi. Noul lui proiect, „Social Book”, permite cititorilor sa adauge comentarii in textele digitale, fiind deja implementat cu succes si stimuland discutii foarte interesante in licee si universitati. El crede ca generatiile viitoare nu vor mai intelege la fel conceptul de intimitate in privinta unei carti si vor dori sa aiba acces si la ideile sau parerile altor persoane din intreaga lume.
Cu toate acestea, cartile nu vor disparea niciodata complet, cel putin nu in urmatorul secol. La fel ca pozele pe film sau alte procedee traditionale, cartile in format fizic vor ocupa o nisa proprie, asumandu-si o valoare estetica sau chiar artizanala. De asemenea, cartile care contin doar imagini printate, precum albumele de arta, nu vor face tranzitia spre digital prea curand.
In concluzie, cu toate ca formatul digital capata din ce in ce mai mult teren, va trebui sa treaca o perioada lunga de timp pana cand lumea va renunta de tot la carti in formatul tiparit.
Un Comentariu
Anonim
Cine/ce a fost …”la început”/”inițial” …”Nostalgica/”Nostalgicul” sau „Nostagia” ?! Ca să scape, unii îți arată…biblioteca !