După ce şi-a îndeplinit misiunea – „Doctoratul lui Ponta” – actualul ministru, un veritabil epigon al lui Spiru Haret, înainte de plecare intenţionează să bulverseze procesul instructiv-educativ al anului şcolar ce bate la uşă.
Acesta stabileşte organizarea concursului pentru ocuparea funcţiilor de director/director adjunct la nivel naţional la 12 octombrie, adică exact la 30 de zile după deschiderea anului şcolar (în prima zi de şcoală se va publica metodologia şi calendarul concursului). Cum un astfel de concurs nu a mai fost organizat în ultimii patru ani, este logic că din 12 octombrie vor fi anulate toate deciziile de detaşare pe postul de director în toate unităţile de învăţământ.
Nu contest organizarea concursului şi „aşezarea” conducerilor unităţilor de învăţământ într-un cadru legal, cu posibilitatea realizării unui management de lungă durată, dar nu pot accepta momentul organizării – în timpul anului şcolar – având în vedere că vacanţa încă nu s-a încheiat. Sau de ce la nivel naţional, când aceşti „europeni” de la guvern ne vorbesc despre descentralizare, modele europene, rolul autorităţilor locale?! Odată cu anularea deciziilor pentru detaşarea pe funcţiile de directori vor fi anulate şi deciziile de detaşare în interesul învăţământului pentru toate cadrele care au fost numite pe orele rezervate ale acestora. Deci, la 20 octombrie se vor reface cozile la inspectoratele şcolare – compartiment Resurse umane, iar în clase elevii vor aştepta venirea unui alt profesor!
De ce titlul articolului are conotaţia respectivă? Simplu, în acest an şcolar majoritatea şcolilor vor fi conduse de directori tehnocraţi. Vor avea grijă purtătorii de insignă ai învăţământului românesc să se ajungă la un procent de promovare de sub 50% (ca să arate că directorii sunt vinovaţi pentru rezultatele catastrofale din sistem, consecinţă a aberaţiilor venite de la minister) şi astfel posturile de conducere vor deveni vacante. În acest context vor fi numiţi cu delegaţie (!!) profesori care nu au participat la concurs: „Nu pot fi numite în funcţiile rămase vacante: a) persoanele care până la organizarea concursului au ocupat funcţii de director sau de director adjunct şi nu au participat la concurs; b) persoanele care s-au prezentat la concurs, dar nu l-au promovat.
Ar fi indicat ca în birourile de pe strada Gen. Berthelot să se analizeze cu responsabilitate ce se va întâmpla cu procesul instructiv-educativ până la plecarea d-lui ministru, pentru că după alegeri vor veni „noii aleşi” şi vor stabili reguli noi. Am auzit un comentator (sper că nu lucrează cu jumătate de normă la MENCŞ) care ne atenţiona că Steaua, la meciul cu Iaşiul, evoluează fără 12 oameni! Sper că la minister echipa este completă şi nu-i nimeni în cantonament la… Mallorca.
Prof. Dumitru ANA