În weekend, Teatrul „Al. Davila” Piteşti iese la rampă cu o nouă premieră: „Legat în lanţuri”, versiune românească după Georges Feydeau. Cortina se ridică, sâmbătă şi duminică, pentru a dezvălui publicului o comedie scrisă de un maestru al genului. Regia, traducerea şi adaptarea sunt semnate de Bogdan Cioabă.
O farsă spumoasă
„Legat în lanţuri” este o farsă spumoasă despre Parisul din La Belle Epoque. Este o comedie de replici şi situaţii. „Textul savuros pune în valoare calitatea actorilor. O reală încântare pentru public. Regizorul Bogdan Cioabă a optat pentru un titlu mai puţin muzical. Fiind vorba despre o comedie, nu trebuie să ne ducă cu gândul la… DNA, ci să ne binedispună, fiindcă dragostea trebuie legată în lanţuri când o ia razna. Am renunţat la ideea de a lua costume din magazie. Scenografa Cristina Ciucu a reuşit să facă un spectacol elegant”, a apreciat managerul interimar Matei Varodi.
„Este un spectacol de drum lung, la care s-a lucrat din plin. Costume, decoruri frumoase… O atmosferă care îi atrage pe oameni să revină la teatru… Actorii s-au străduit să-şi construiască cât mai bine rolurile. Am investit pe măsură în decoruri şi costume, într-un spectacol profesionist. Este prima premieră sub directoratul lui Matei Varodi”, a subliniat regizorul Bogdan Cioabă.
„Ne vrem teatrul înapoi!”
„Premiera asta miroase a teatru pur. Este adevărat că în spectacol s-a investit foarte mult, însă acest lucru trebuie să fie reflexia unei normalităţi către care teatrul nostru se îndreaptă. Şi tot într-un firesc al lucrurilor au intrat promovările legale, consiliul artistic, sala de lectură şi alte probleme ce şi-au găsit rezolvarea de când este domnul Varodi manager interimar. Vrem să aducem din nou teatrul în teatru! Ne vrem teatrul înapoi! Vrem ca teatrul din Piteşti să-şi recapete locul pe harta artistică a ţării!”, a rostit actorul Gabriel Gheorghe.
Un actor în două roluri
Din lipsă de… oameni, Petrică Dumitrescu, un actor aflat la a treia tinereţe, a fost distribuit în două roluri diferite. Seniorul scenei are 53 de ani de teatru, dintre care 50 de ani petrecuţi la „Al. Davila”. „În 1966 erau 38 de actori la teatrul din Piteşti; acum, colectivul s-a restrâns la 17-18 oameni. Notabilităţile oraşului ar fi bine să onoreze această muncă. Spectacolul în care joc şi eu două roluri este plin de prospeţime, culoare şi lumină spirituală”, şi-a dat cu părerea actorul longeviv.
„Chiar dacă faci două roluri, să ştii că eu te plătesc o singură dată. După buget, coane Fănică!”, a replicat cu umor maestrul Varodi.
„O bucurie a creaţiei”
Pentru ca un spectacol să fie reuşit, munca actorilor, a regizorului şi scenografului este completată de cea a oamenilor care se ocupă de producţie. Costumieri, tapiţeri, mecanici, sufleori, cu toţii contribuie la succesul reprezentaţiei.
Atentă la fiecare detaliu, la fiecare nasture cusut şi la ultimul cui bătut, scenografa Cristina Ciucu s-a autodepăşit, reuşind să îmbrace spectacolul în costume elegante şi decoruri pe măsură. „Spectacolul m-a solicitat foarte mult, dar am pus foarte mult suflet. La început de drum am fost cuprinsă de frici, de angoase, de întrebări, de teama de a nu da chix în munca de creaţie. Atelierele teatrului sunt o mană cerească. Nu aş fi nimic dacă nu ar funcţiona furnicarul de oameni dedicaţi, care lucrează, când este nevoie de ei, zi şi noapte, uitând să mai plece acasă. Eu m-am ajutat de profesionalismul lor. Cromatica costumelor este o bucurie a creaţiei”, a conchis scenografa Cristina Ciucu.
Mirela NEAGOE