Recent, ministrul Mediului de Afaceri, Antreprenoriat şi Întreprinderi Mici şi Mijlocii declara la Piteşti că Guvernul militează pentru Legea Prevenţiei. Altfel spus, instituţiile de control să nu le dea neapărat amenzi firmelor, ci să le arate care este cea mai bună cale de a îndrepta eventualele erori înainte de a se ajunge la sancţiuni. O lege a prevenţiei ar trebui să funcţioneze şi în cazul instituţiilor publice. Nu de alta, dar teama de controale, de DNA, ANI şi rambursări de fonduri aproape a paralizat administraţia şi nu numai.
„Faceţi echipă!”
Ieri a avut loc şedinţa Colegiului Prefectural Argeş. Primarii vin din ce în ce mai puţini la aceste şedinţe din cauza faptului că nu sunt sprijiniţi cu mai nimic de la centru. În plus, directorii de instituţii deconcentrate ţin adevărate prelegeri despre activitatea lor, dar plictisitoare, pentru că oferă date seci care nu interesează pe nimeni. Iar când primarii ridică o problemă, răspund prin „vom vedea” sau „asta e legea”. Aşa a vorbit ieri şi directorul de la Garda de Mediu despre competenţele instituţiei sale, despre sancţiuni, planuri, la fel şi cel de la Direcţia pentru Tineret şi Sport. Stupoare: Laurenţiu Achimescu nu a pomenit nimic despre Campionatul Mondial de caiac-canoe şi a fost nevoie de intervenţia preşedintelui Consiliului Judeţean, Dan Manu, pentru a se aminti şi despre acest eveniment care va avea loc chiar în Argeş. De asemenea, Manu a luat-o în vizor şi pe directoarea de la Agenţia de Mediu după raportul de la Garda de Mediu. „Nu aveţi nimic de adăugat, doamnă?”, a întrebat Manu. Când a văzut că directoarea ridică din umeri, Manu s-a înfuriat vizibil. „E frumos, nu-i aşa, când se spune «doamna director» sau «domnule director». Dar faceţi echipă cu cei de la Garda de Mediu şi lucraţi şi pe linie de prevenţie, nu doar să daţi amenzi! Avem o mare problemă cu râul Argeş care este contaminat cu gunoaie cât e de lung. Numai cine nu vrea nu vede aceste gunoaie!”, a spus Manu.
Argeşul „e luat la ţintă”
A luat cuvântul şi Marius Stroescu, directorul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură Argeş. Acesta a anunţat că se va lucra şi sâmbătă şi luni pentru a se primi cereri de finanţare pe suprafaţă de la fermieri. Nu mai contează cifrele date de Stroescu, contează faptul că primarii – cum ar fi Aurel Bălăşoiu de la Rociu – au pus degetul pe rană. „Nu mai vor oamenii din comune să depună dosare, le e teamă că trebuie să dea banii înapoi cum s-a întâmplat în ultima perioadă. Toţi se tem. De DNA, de Curtea de Conturi, de controalele de la centru, de ANI. Nimeni nu e imun la dosarele penale. Să nu vă mire că rămân astfel fondurile europene neaccesate. Parcă Argeşul e luat la ţintă. În alte zone nu e aşa!”, a spus Bălăşoiu. „Da, este adevărat că la noi s-au făcut multe controale, în vreme ce alte judeţe au scăpat”, a confirmat Stroescu. Ciudat, nu? Alţi primari au spus că s-au săturat să care la Bucureşti „portbagaje pline cu acte” pentru a răspunde la fel de fel de cercetări, în vreme ce alţii au spus că nu este normal ce se întâmplă.
Urgenţa… urgenţelor
Altă problemă importantă: până la 30 iunie, primarii trebuie să desfiinţeze serviciile voluntare de urgenţă, după care să înfiinţeze la nivel local servicii proprii profesionale de urgenţă. Asta înseamnă mulţi bani pentru dotări în echipamente şi maşini, dar mai ales pentru salarii. „La o maşină trebuie să angajez patru şoferi, un electrician şi cinci oameni de intervenţie – servanţi. Nu ne băgaţi într-o treabă care ne depăşeşte! Se pare că preluăm de la UE tot ce nu se poate aplica în România!”, a spus primarul din Albota, Ion Dumitru. Punctul său de vedere a fost susţinut şi de Dumitru Voicu, primarul din Miceşti, care a arătat că bugetul pentru noii salariaţi ar „mânca” mult din resursele comunelor. Preşedintele Dan Manu şi prefectul Emilian Dragnea au dat asigurări că toate aceste aspecte sunt în atenţia lor şi că s-a luat deja legătura cu conducerea ministerelor pentru a se găsi soluţii. „Degeaba. Nu ne mai chemaţi la aceste şedinţe dacă la ele nu participă şi parlamentarii, adică tocmai cei care fac legi! Pentru cine vorbim?”, s-a auzit din sală. Corect. Fără parlamentari, Colegiile Prefecturale sunt un fel de şuetă fără niciun efect…
Claudiu DIŢA
Un Comentariu
Preventie!
Nu mai jefui ca te prind organele!