După cum v-am mai informat, la începutul verii s-a dat start proiectului „Te fac programator”, proiect care îşi propune educarea populaţiei pentru era digitală şi provocările acesteia. Dacă doriţi să vă înscrieţi, o puteţi face în continuare, după cum ne-a spus piteşteanul Laur Neagu, unul dintre fondatori.
„Am început pe data de 29 iunie la Hotel Victoria din Piteşti cu două clase de studenţi pline, iar până în prezent totul merge conform planului. Urmăm curricula pe care am definit-o în urmă cu câteva luni, lângă care «presărăm» întrebări interesante de logică, matematică şi informatică, dar şi glume legate de programatori sau de zona de tehnologie. Pe lângă cele patru ore pe care le petrecem săptămânal alături de ei, orele fiind structurate în două de curs şi două de laborator (parte practică), mai cerem de la cursanţi o implicare săptămânală extra de minim 4 ore. Le dăm teme de casă, ca la şcoală, în care îşi pot exersa abilităţile dobândite la sesiunile practice, şi totodată cerem de la ei să se pregătească în avans pentru următoarea săptămână. Sunt săptămâni mai stufoase şi săptămâni mai lejere, gândite alternant pentru a-i menţine constant în priză şi curioşi să înveţe lucruri noi.”
„Mezinul claselor are 15 ani”
Participanţii la curs sunt entuziasmaţi de ceea ce învaţă şi dornici de a cunoaşte mai mult, ne-a mai spus Laur Neagu. „Suntem foarte fericiţi cu oamenii care au aplicat şi pe care îi avem acum la cursuri! Este, în aparenţă, un contrast incredibil între ei. Gândiţi-vă că mezinul claselor noastre din Piteşti este un elev care tocmai trece în clasa a 9-a (15 ani), alături de el fiind liceeni şi studenţi, iar la polul opus sunt oameni cu zeci de ani în industrie sau care chiar se apropie de final de carieră. Din punct de vedere profesional, au ajuns la aceeaşi masă oameni din domenii atât de diverse! Un singur lucru, însă puternic, îi ţine împreună, şi anume entuziasmul faţă de tehnologie, faţă de acest domeniu pe care abia îl descoperă. Toţi se văd programatori, iar datoria noastră este să facem tot ce ţine de noi pentru a-i ajuta să performeze.
Săptămânile trec, una câte una, însă nu pot spune că am trecut de faza de început a proiectului. Nici nu a trecut o lună. Prima generaţie de programatori a început să se formeze de atunci de la lansare, de pe 29 iunie. Primul examen important pe care aceştia îl vor da va fi pe 21 septembrie, când vor avea examinarea de trecere de la Modulul 1 la Modulul 2. Astfel de examinări au loc o dată la 3 luni şi au rolul de a certifica în interiorul academiei cursanţii pe informaţiile prezentate până la un anumit punct, care implică tehnologii, tehnici de programare, limbaje de programare. Spre exemplu, examenul de trecere de la Modulul 1 la Modulul 2 va implica testarea cunoştinţelor de programare procedurală, fundamentele programării şi a limbajelor C şi C++.”
Noi clase în toamnă
„Am deschis deja înscrierile pentru noile clase de începători în Piteşti, care vor începe pe 29 septembrie, însă după apariţiile media avute săptămânile trecute, interesul a fost sporit din partea argeşenilor asupra proiectului nostru. Mai sunt foarte puţine locuri pentru clasele de la final de septembrie, aşadar doritorilor le recomandăm să se înscrie cât mai repede. La noi sistemul de înscriere şi acceptare la curs este primul venit, primul servit. Nu avem un termen limită de înscrieri, însă în momentul când clasa se va umple, înscrierile se vor bloca automat.”
„Vrem să pornim un canal de youtube”
Laur consideră că mereu este loc de mai bine, aşa că îşi doreşte să îmbunătăţească unele lucruri: „Oriunde şi oricând e loc de mai bine! Unul din lucrurile la care lucrăm acum este să găsim oameni valoroşi, traineri valoroşi în locaţiile în care ţinem cursuri (oraşe, judeţe) pe care să putem să contăm că vor transmite informaţia la un nivel cât mai bun, în locul nostru. Deşi noi vom continua să venim să susţinem sesiuni în locaţiile partenere, nu ne putem «clona» pentru a scala acest produs naţional. Şi avem nevoie de oameni. Partea bună este că am început deja să îi găsim, şi asta ne bucură enorm. Pentru a scala acest produs aşa cum visăm noi, este nevoie în acest moment să ne concentrăm energiile şi în alte direcţii.
Misiunea proiectului «Te fac programator» este să educe populaţia României pentru provocările erei tehnologiei. Şi pentru asta, pe lângă formarea de programatori, care este produsul cel mai important al nostru în perioada următoare, vrem să continuăm să organizăm conferinţe educaţionale, workshop-uri practice pe diverse teme, prin care să atragem oamenii spre tehnologie. În zona asta mai avem lucruri de îmbunătăţit, cu siguranţă.
O altă dorinţă mare a mea este ca în următoarele luni să reuşim să pornim un canal de youtube în care să discutăm săptămânal cu programatori, cercetători sau oameni de tehnologie despre provocările lor, pasiunile lor şi despre cum sunt ei ca oameni. Mi-ar plăcea să aduc în faţa camerei oameni pe care îi cunosc şi nu au la bază formare universitară în programare şi să îşi spună povestea. Ah, şi m-am gândit şi la un nume. Cum proiectul nostru se numeşte «Te fac programator» (prescurtat TFP), canalul de youtube, ramură a TFP, mi-ar plăcea să se numească VFP (Viaţa Fiind Programator). Cred că printr-un astfel de proiect am putea creşte sănătos ecosistemul de tehnologie pe care îl construim acum”.
„Urmează lansarea din Bucureşti”
Cât despre planuri, tânărul are încredere în proiect şi îşi doreşte să îl ducă la un nivel şi mai înalt: „Spuneam că impactul a fost unul foarte bun, oamenii care s-au înscris la cursurile noastre vor calitate, vor să fie traşi la răspundere pentru ceea ce fac, nu vor să se îmbete cu apă rece, nu vin doar pentru a primi o diplomă (pe care oricum le-am spus că nu le-o dăm dacă nu performează). Lansarea din Piteşti a fost un succes, urmează lansarea din Bucureşti, care va avea loc în două zile diferite, fiind două clase seara (şi va avea loc pe 5, respectiv 6 august). Avem clasele deja pline de ceva timp, ceea ce ne dă încredere că facem ceea ce trebuie. Locaţia cursurilor din Bucureşti va fi sediul de dezvoltare al unuia dintre partenerii noştri strategici, şi anume Banca Comercială Română. Mai avem programată lansarea de cursuri din Ploieşti, unde mai sunt doar câteva locuri libere şi va avea loc aproape de mijlocul lunii august.
Până la final de an 2019, ne dorim să avem clase în desfăşurare în 3 oraşe din ţară, urmând ca în 2020 să reuşim să activăm în alte 3-5 noi oraşe. Vrem să organizăm un număr de 10 conferinţe/workshopuri prin ţară până la final de an. În prezent avem deja organizate 7 astfel de conferinţe. La anul vrem să creştem semnificativ în această direcţie. Desigur, vreau să pornim cât mai curând iniţiativa «Viaţa Fiind Programator» (VFP)”.