De ani buni asistăm la aceeaşi horă neîntreruptă de vorbe fără rost. Fie că discutăm despre ciclurile electorale, fie că aducem în atenţie strategiile de dezvoltare ale unor instituţii – aproape toate se referă la aceleaşi programe care nu au finalitate! Credeţi că exagerăm? Haideţi să vedem.
Plan guvernamental
Iată ce ni se promite de fiecare dată de la Guvern pentru judeţul Argeş:
* Autostrada Piteşti-Sibiu – este prioritate zero, ştim, ştim, toate master-planurile spun asta. În fapt, nu se face nimic, suntem blocaţi tot la studiul de fezabilitate (cel nou, că studiul din 2008 a expirat); se naşte evident o întrebare: oare există interes ca autostrada să nu mai fie făcută? Sau guvernanţii sunt incapabili de un asemenea proiect?
* Calea ferată Vâlcelele – Râmnicu Vâlcea – ne-am săturat de acest proiect abandonat, reluat şi apoi iar abandonat. Să le spună cineva celor de la putere că a luat-o, între timp, şi terenul la vale, iar şinele de cale ferată au dispărut.
* Autostrada Piteşti-Craiova – tindem să credem că va avea aceeaşi soartă ca autostrada Piteşti-Sibiu. Oare va răspunde cineva pentru acest lucru (la o adică, guvernanţii ar putea fi inculpaţi de subminarea economiei naţionale, din moment ce lipsa autostrăzilor afectează mai ales Automobile Dacia, cel mai mare exportator al ţării!).
* Drumuri reabilitate – vi se pare că se mişcă ceva? Modernizarea DN73 Piteşti – Câmpulung Muscel s-a blocat; podul pe drumul spre Drăgăşani de la Poiana Lacului nu e nici acum gata; drumurile Piteşti – Râmnicu Vâlcea şi Câmpulung Muscel – Curtea de Argeş lasă mult de dorit. Ce să mai spunem despre Transfăgărăşan? Şi de-ar fi să-l reabiliteze, cărătorii de lemne tot l-ar strica din nou! Şi de-ar fi să-i pună mult promisele copertine pentru blocarea avalanşelor, şi tot nu s-ar dezvolta cum trebuie turismul!
* Spitale – ni s-a promis spital regional, ne-am ales cu… promisiunea; căutăm să reabilităm ce avem, dar şi să construim un spital orăşenesc nou la Mioveni. Guvernul spune pas, cică nu ar putea investi în ceva ce deja se află în construcţie, ci într-un imobil nou. De parcă nu tot în ceva românesc şi util ar băga banii!
Cât priveşte planul judeţean, promisiunile au fost şi mai multe. Le-am mai trecut în revistă, dar nu strică să ne aducem aminte că…
* … drumurile judeţene sunt zob în special în sudul Argeşului, acolo unde de ani buni nu s-a investit mare lucru.
* … alimentarea cu apă în multe zone lasă de dorit. Magistralele promise (prin cădere, de la munte, pe ambele laturi ale judeţului) sunt sublime pe hârtie, dar lipsesc cu desăvârşire.
* … staţiunile de schi (Moliviş, Leaota etc.) sunt unele blocate, altele pe hârtie şi atât. Nu se ştie dacă se vor obţine fonduri pentru continuarea investiţiilor la Moliviş, de exemplu, dar se ştie sigur că instalaţia de transport pe cablu pentru pârtia de schi zace într-o curte şi cresc buruienile prin ea.
* … Vila „Florica” este prioritate la Consiliul Judeţean, dar să dea Guvernul bani pentru ea.
* … Teatrul de Vară din Piteşti a fost recuperat în instanţă, dar este o ruină… sublimă.
* … metroul uşor dintre Piteşti şi Mioveni circulă cu viteză… japoneză prin imaginaţia celor de la conducerea judeţului şi atât.
* … fondurile europene sunt o supapă extraordinară, doar că noi returnăm senini sumele de bani primite deja pentru proiecte importante (Moliviş, reabilitări de drumuri turistice etc.).
* … facem aeroporturi, fabrici, depozite şi altele asemenea pentru legume şi fructe, uzine noi – unde?!
* … avem politici de reducere a abandonului şcolar şi a sărăciei – serios?
* … familia este pe primul loc – unde sunt facilităţile pentru familiile argeşene?
Sunt multe promisiuni neonorate şi strategii… aeriene. Ne limităm doar să spunem că…
* … mai bine de 50% dintre localităţile judeţului nu au apă curentă şi canalizare. De unde, aşadar, condiţii decente de trai?
* … drumurile comunale sunt, de regulă, uliţe cel mult pietruite (risipă de bani; la prima ploaie mai serioadă tot pietrişul ajunge în şanţuri).
* … nu există dispensare sau, dacă există, este o adevărată provocare să găseşti medici şi asistente.
* … profesorii fac de cele mai multe ori naveta (neplătită de consiliile locale).
* … ni se promit centuri ocolitoare pentru oraşe, dar hârtia suportă multe, nu-i aşa?
* … parcurile industriale: sună frumos, dar numai Mioveniul se poate mândri cu aşa ceva.
* … reabilitarea termică şi consolidarea clădirilor – teorie…
* … reabilitarea şi punerea în valoare a monumentelor istorice – uitaţi-vă cum arată multe clădiri de patrimoniu sau vestigii istorice cum ar fi cetatea Oratea. Nu mai vorbim de faptul că multe clădiri simbol s-au transformat în baruri.
* … dezvoltăm afacerile la ţară – birturile şi fabricile de pâine sunt, de regulă, cele mai mari investiţii. Excepţii precum cele de la Valea Iaşului, Bascov sau Bradu vin să confirme regula.
* … agricultură modernă şi sisteme de irigaţii dezvoltate – să fim serioşi!
Dacă mai vreţi, putem continua. Dar are şi hârtia o limită de… suportabilitate! Ca şi noi, cetăţenii. Apropo: pe când proteste faţă de promisiunile neonorate ani la rândul?
Claudiu DIŢA